KV.EE Indeks: korterite pakkumishinnad püsivad paigal

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindade liikumisi peegeldav KV.EE indeks liigub horisontaalsuunas näitamata olulist tõusu või langust. Indeks on 101,9 punkti tasemel. See on aastatagusest tagasihoidliku 3,6% võrra kõrgemal.

KV.EE hinnaindeks püsib paigal, sest üles-alla liikumiseks olulisi põhjuseid ei ole. Ei kinnisvaraturul ega majanduses üldisemana ei ole aset leidnud olulisi muutusi või sündmusi, mis peaks kinnisvaraturgu raputama ja hindu äkiliselt liikuma panema.

Kohalikud Eesti majandustegurid on hetkel endiselt pigem positiivsed. Majandus kasvab, palgad kerkivad ja laenu saab mõistliku intressimääraga. Küll on oluline, et äsjased rahandusministeeriumi prognoosid näevad ette mõningat vaikset majanduse jahtumist ja tagasihoidlikku tööpuuduse suurenemist, millega käib kaasas senise kõrge palgakasvu aeglustumine. Eks need suure pildi mõjurid jõuavad teatava viitajaga elamispindade tehingute turule.

Arvestades viimastel aastatel asetleidnud kinnisvaraturu tehingute arvu ja hinnaliikumisi võib arvata, et majanduse arengud suunavad eelkõige elamispindade tehingute arvu mõnevõrra langusesse. Seda eeldusel, et majanduse muutused leiavad aset tempos, mida rahandusministeerium on prognoosinud.

Mõju elamispindade hindadele ehk ka KV.EE indeksi edasisele käitumisele jääb tagasihoidlikumaks, sest hinnatasemed ja viimaste aastate elamispindade kallinemine on olnud üsna mõistlikul sissetulekute kasvuga võrreldaval määral. Varasem üsna mõistlik hindade liikumine tähendab, et väliste suuremate šokkideta ei ole alust olulist hindade langust oodata.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.