KV.EE Indeks: mõõdukas hinnatõus väiksemate tõmbekeskuste toel

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti keskmiste elamispindade müügipakkumiste hinnaliikumist peegeldav KV.EE indeks on viimase kuu jooksul liikunud vaikselt tõususuunas. Indeks on 102,5 punkti. See on aastatagusest 5,1% ja kuutagusest 1,1% enam.

KV.EE Indeksi tõusu taust ei ole viimaste aastate jooksul oluliselt muutunud. Hinnatõusu tagab tugev nõudlus. Nõudlus omakorda baseerub heal majanduskasvul, soodsal tööjõuturul ja mõistlikel laenutingimustel.

Elamispindade pakkumishinnad (aga ka tehingute hinnad) on kasvanud stabiilselt. Viimaste aastate hinnatõus portaalis KV.EE ei ole olnud kiire, pigem võib hinnatõusu suurusjärku pidada mõõdukaks. Tallinna kui turu suurima piirkonna kinnisvara hinnatõus on viimastel aastatel olnud 3-5%.

Väiksemate tõmbekeskuste hinnatasemete kerkimine on olnud ehk isegi kõrgemal tasemel. Neis piirkondades pole aga aset leidnud kinnisvara kallinemist varasematel aastatel. Seega võib piltlikult öelda, et nüüd tehakse kiiruga järele seda, mis varasemalt on tegemata jäänud.

“Väiksemate tõmbekeskuste hinnatasemete kerkimine on olnud ehk isegi kõrgemal tasemel. Neis piirkondades pole aga aset leidnud kinnisvara kallinemist varasematel aastatel. Seega võib piltlikult öelda, et nüüd tehakse kiiruga järele seda, mis varasemalt on tegemata jäänud,” kommenteeris KV.EE juht Tarvo Teslon hinnataseme kerkimise põhjuseid.

Suuremates piirkondades, nt Tallinnas tehingute suurem arv tasandab tehingute struktuuris olevad erinevused. Väiksemates piirkondades on tehinguid vähem ja nii võime portaali KV.EE statistikas näha suuri ehk kuni paarikümne protsendi suuruseid tõuse ja samasuuri languseid. Tegelikkuses aga muidugi selliseid äkilisi hinnalanguseid või -tõuse aset ei leia.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.