KV.EE Indeks näitas ootamatut tõusu

Elamispindade müügipakkumiste hinna muutusi peegeldav KV.EE Indeks kerkis jõulueelsel ajal ootamatult 102,6 punktile. Aastaseks indeksi kasvumääraks teeb see 10,4%. Kuu aja tagusest ajast on hinnaindeks 3% kõrgemal. KV.EE hinnaindeksi äkilise kerkimise taga ei peaks nägema kinnisvaraturu pöördumist, kus tehingute hinnatõus on viimaste kvartalite jooksul pigem aeglustunud.

KV.EE indeks kajastab pakkumises olevate elamispindade hindu ehk kinnisvaramüüjate hinnaootuseid. Elamispindade turgu võib 2018 III kvartalis asetleidnud tehingute arvu langusele vaatamata pidada aktiivseks ehk tehingute arvu pigem kõrgeks.

Kinnisvaramüüjate poole pealt vaadatuna ei paista tehingute arv siiski liiga hea, sest konkurents kinnisvaramüüjate vahel on tihe. Pakkumisi on ostjate pärast võistlemas üksjagu palju, seda nii uute kui vanemate korterite sektoris. Uute korterite müüjad on enamasti professionaalsed kinnisvaravahendajad või -arendajad, kes panustavad müügi toimumisele enam kui mitteprofessionaalsed oma kodu müüvad eraisikud.

Nii on suurenenud uuemate ja seega kallimate elamispindade müügikuulutuste arv portaalis KV.EE, ja seda vaatamata asjaolule, et müügipakkumises olevate uusarenduste objektide arv on viimase poole aasta jooksul isegi õige pisut vähenenud. Nii on KV.EE indeks äkiliselt kasvanud, kuigi kinnisvaratehingute hinnamuutus räägib vastupidist keelt.

Oma osa KV.EE indeksi kasvu juures on kinnisvaramüüjatel, kes „kalastavad“ ehk proovivad turuväärtusest märksa kõrgemate hindadega ostjaid püüda. Turuväärtuse ehk lihtsustatuna öeldud õiglase tehinguhinna suhtes ülehinnatud pakkumised portaalis kergitavad samuti omajagu KV.EE indeksit.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.