KV.EE Indeks on püsinud kolm kuud paigal

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindade muutust kajastav KV.EE Indeks on nüüdseks juba kolm kuud püsinud enam-vähem samas paigas. Eilse 14.09.2020 seisuga näitab indeks 112,3 punkti taset.

KV.EE Indeksi paigal püsimine näitab, et keskmine pakkumiste hind ei ole viimaste kuude jooksul muutunud. Seda vaatamata koroonale või mõningatele negatiivse tooniga prognoosidele. Tähelepanuväärne on, et varasem püsiv indeksi kasv on peatunud.

Koroonast tingitud muutused on alles kinnisvaraturule laiemalt jõudmas. Eeldada võiks, et mis sellest, et oodatust väiksem, kuid siiski suur majanduslangus mõjutab kinnisvaraturu tehingute arvu ja hindu negatiivselt.

Allapoole liikuv elamispindade tehinguhind ei pruugi KV.EE Indeksit liialt mõjutada ehk KV.EE Indeks ei pruugi langust näidata. Seda põhjusel, et kinnisvaramüüjad ei ole altid oma ootusi alandama ja kinnisvara müügikuulutuste hindu allapoole tõmbama.

Enamasti lepitakse pigem pikemate müügiperioodidega. Need kinnisvaramüüjad, keda pikenev müügiperiood ei rahulda, vähendavad hindu pigem suulistes hinnaläbirääkimistest, mitte kuulutuse juures kinnisvaraportaalis.

Järeldusena võiks öelda, et koroona ja majanduslanguse mõju elamispindade turule ei pruugi KV.EE Indeksi statistikas liialt hästi peegelduda ehk mõju kuulutuste hindadele ei pruugi olla suur. Siiski võime prognoosida, et hinnaläbirääkimiste ruum keskmisena mõnevõrra laieneb.

Allahindluse väljakauplemise võimaluse suurenemise prognoos ei pruugi kehtida iga üksiku kinnisvaraobjekti ja kinnisvaramüüja kohta. Kui kinnisvaramüüja küsib kohe mõistlikku ehk turuväärtusele lähedast hinda, ei pruugi tal olla põhjust täiendava allahindluse pakkumiseks.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.