KV.EE Indeks: pakkumishindade indeksi kasv sai hoogu juurde

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindade liikumisi kajastav KV.EE indeks näitab 98,74 punkti taset. See on poole aasta tagusest 3,6% ja aastatagusest 7,9% kõrgemal. 2018. a keskpaigaks hoo maha võtnud KV.EE indeksi tõus on asunud taas kiirenema.

Elamispindade müügipakkumiste hinnatõusu taga on paar olulist põhjust. Esmalt võib välja tuua mõningase kinnisvara kallinemise. Aastataguse ajaga võrreldes on Tallinnas ja Harjumaal kui turu suurimas piirkonnas kinnisvara väärtus kallinenud 4-5% võrra. Kallimad tehinguhinnad annavad kinnisvaramüüjatele selge signaali, et müügihindu tasub kõrgemaks kruvida.

Kinnisvara kallinemise juures mängib jätkuvat olulist rolli uusarenduste aktiivne turg, sedagi eeskätt pealinnas ja selle lähistel. Uusi kortereid rajatakse tormilise tempoga juurde nii kesklinna kui äärelinnades. Uued korterid – olgu tegemist kallima- või odavamapoolsete uute korteritega – on turu keskmisest igal juhul kallimad.

Uute korterite paljusus tähendab sedagi, et tänase hetke portaali KV.EE pakkumiste portfellist on neid suurem osakaal kui näiteks aasta või kaks tagasi. Selline uute korterite osakaalu suurenemine pakkumistes kasvatab pakkumishindu.

Kogu elamispindade pakkumishindade tõusu ja uute korterite pakkumiste suureneva proportsiooni juures mängib rolli veel üks nüanss. Tänased koduostjad saavad tuge kõrgest tööhõivest ja kestvast palgatõusust. See toob uut nõudlust eelkõige äärelinnade odavamat sorti uutele korteritele.

Kesklinna ja selle vahetu naabruse kallimad uued korterid ei näe sugugi selliseid müügitemposid nagu äärelinnade suured projektid. See omakorda tähendab, et kesklinna kallid ja väga kallid kesklinna korterid seisavad kauem müügis ja mõjutavad seeläbi KV.EE indeksi näitu.

Arendusturg on aktiivne uusi müüki lisandub uusi uute korterite projekte, samuti on suur kesklinna kalliste ja väga kalliste korterite pakkumiste osakaal pakkumiste koguhulgas. See annab alust arvata, et lähema poole aasta jooksul jätkab KV.EE indeks tõusutrendi. Liiga kiiret kahe numbriga kirjutatavat kasvu siiski ootama ei peaks. Pigem jääme KV.EE indeksi 6-7% aastase kasvumäära juurde.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE