KV.EE Indeks: Pakkumist tuleb juurde, hinnad surve all, ostujõud paraneb

Kinnisvaraportaal KV.EEKV.EE Indeks, mis peegeldab elamispindade pakkumishindade liikumisi, on pakkumiste arvu kasvust tulenevalt surve all. Elamispindade müügipakkumiste arv portaalis KV.EE kasvab aeglaselt, kuid kindlalt. See ei lase kinnisvaramüüjatel hindu omatahtsi tõsta. Nii on koduostjate ostujõud tüürimas tõususuunas.

15/05/2018 seisuga oli portaalis KV.EE elamispindade pakkumisi 15 983. Poole aasta taguse ajaga võrreldes on pakkumisi juurde tulnud 3%. Vaadates aga turu aktiivsemaid piirkondi, ehk eelkõige Tallinnat ja Harju maakonda, on pakkumiste arvu müüki lisandumine olnud märksa kiirem. Pakkumiste arvu kasvu „süüdlane“ on peaasjalikult uute korterite turu kasv. Uue korteri tehing toob enamasti kaasa ka koduostja eelmise eluaseme müügi.

Majanduses läheb hästi ja tööjõuturul samuti. Keskmine palk on kõrge ja tööhõive püsib heal tasemel, laenutingimused on soodsad. Need tegurid kasvatavad elamispindade nõudlust, millega võiks n-ö tavaoludes kaasas käia kinnisvara kiire kallinemine.

Pakkumist on turul aga palju ja konkurents tihe. Nii ei saa kinnisvarahinnad kiiret hoogu sisse. KV.EE Indeks ehk elamispindade pakkumishinnad portaalis KV.EE on aastatagusest 8,6% kõrgemal. Seevastu näiteks Tallinna korterite tehinguhinnad on aastaga kasvanud ainult 5-6%, mis jääb alla keskmise palga kasvule 7-8%.

Seega näeme vaatamata väga tugevale nõudlusele ainult mõõdukat kinnisvara kallinemist. See tähendab, et elamispindade hinnad ei jookse tarbijate ostujõul eest ära. Vastupidi – koduostja saab täna keskmise sissetuleku eest osta rohkem keskmise hinnaga elamispinna ruutmeetreid kui näiteks aasta või kaks tagasi.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

180516 KV.EE indeks