KV.EE: Indeksi prognoosid on positiivsed

Eesti elamispindade pakkumishindade liikumist kajastav KV.EE Indeks näitab 102,2 punkti taset. See on eelmisest aastast 6,1% kõrgemal, kuid 2 kuu tagusest 1,2% allpool. Samal ajal on KV.EE elamispindade pakkumiste arvu indeks 75,3 punkti ehk kahe kuu tagusest 0,2% kõrgemal.

Elamispindade Eesti keskmise pakkumishinna muutus sõltub erinevate piirkondade pakkumiste arvu dünaamikast. Tänavu oleme olukorras, kus on enam aktiveerunud suurematest tõmbekeskustest väljaspool asuvate piirkondade elamispindade turg. Neis piirkondades on aga hinnatasemed suurtest tõmbekeskustest ehk eelkõige Tallinnast-Harjumaast-Tartust-Pärnust madalamad.

Nii olemegi paradoksaalses olukorras, kus ka kinnisvaraturu mõttes väiksemate piirkondade hinnad kasvavad, aga madalama hinnatasemega pakkumiste arvu suurenemine vähendab pakkumiste koguhulga keskmist hinda ehk KV.EE Indeksit.

Nii võime väikese üldistusega öelda, et vaatamata KV.EE indeksi napile langusele on tänased kinnisvara väärtused kõikjal aastatagusest kõrgemal. Arvestades jõudsat majanduskeskkonda ja asjaolu, et lähiperioodiks lubatakse jätkuvalt väga madalaid intressimäärasid, on alust arvata, et elamispindade hinnad ja KV.EE indeks jätkavad eeloleva 12 kuu jooksul mõõdukas tempos kavu. Liigseks optimismiks ehk oluliseks hinnatõusuks siiski tiheda konkurentsi tõttu ruumi ei ole.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.