KV.EE: Kalamaja ja Lasnamäe korterihinnad on näidanud kõige tempokamat tõusu

Kinnisvaraportaal KV.EE
Tallinna erinevate piirkondade korterite hinnad liiguvad samasuunaliselt. Siiski kerkivad hinnad mõnes piirkonnas pisut kiiremini kui teises. Koduostu või üüriinvesteeringut planeerides võiks kinnisvaraostja mõelda, mis suunas liigub tema kinnisvara turuväärtus tulevikus, soovitab portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Tallinna korterituru pakkumine on suur. Müügi edendamiseks kutsuvad maaklerid ja kinnisvaramüüjad tegema investeeringuid ehk ostma kortereid, mida välja üürida. Üüriäri oluline tulukomponent on kinnisvara väärtuse kasv ajas.

„Võrreldes tänavusi korteritehingute hindu ja pakkumiste hindu portaalis KV.EE viie aasta taguse ajaga saame tõdeda, et kõige enam on kerkinud Lasnamäe ja Põhja Tallinna korterite hinnad. Kõige aeglasemat hinnatõusu märkame Pirital,“ heitis Tarvo Teslon pilgu numbritele.

Põhja-Tallinna korterite eest küsitakse tänavu ligi 70% enam kui viis aastat tagasi. Lasnamäe korterite pakkumishind on sama ajaga kasvanud pea 50%. Pakkumishindade muutusega samasse suurusjärku jäävad reaalsed keskmised korterite tehinguhinna juurdekasvud.

„Põhja-Tallinna hinnatõusu taga on paljuski just Kalamaja asum. Aeg-ajalt kerkib ikka skepsis, mis paneb küsimärgi alla Kalamaja korterite hinnatõusu võimalikkuse ja ennustab mulli suure pauguga lõhkemist,“ meenutas Tarvo Teslon. „Elu aga näitab, et Kalamajast on kujunenud omanäoline asu, mille fännklubi pigem kasvab kui kahaneb. See annab alust arvata, et Kalamaja kinnisvaraturu tulevik kulgeb positiivsetel radadel.“

Lasnamäe korterite hinnatõusu on endaga kaasa toonud uute korterite suuremamahulisem arendamine Lasnamäel. Nii nagu Kalamajas või teisteski piirkondades on hinnatõusu üks komponent pakkumisel või tehingus olevate korterite kvaliteedi paranemine. Teisisõnu pakkumises on ja tehakse rohkem tehinguid uute korteritega.

„Korteriomanike kurvastuseks tuleb nentida, et samaväärse korteri eest Kalamajas siiski ei saa täna küsida viie aasta tagusest ajast poole võrra kallimat hinda. Siiski näeme, et töötab hästi vana klišee ja asukoht määrab kinnisvara väärtuse, selle liikumissuuna ning -kiiruse,“ analüüsis Tarvo Teslon.

Kinnisvaraostu, eriti aga just üüriinvesteeringu tegemisel tuleb mõelda, millises suunas on vara väärtus tulevikus liikumas.

„Mõeldes üüriinvesteeringu tegemise või kodu ostmise peale ja soovides, et soetatav korter hästi väärtust kasvataks, anname ostusoovituse endiselt Kalamajale, aga ka selle naabruses olevale Pelgulinnale,“ soovitas Tarvo Teslon. „Miks aga ka mitte vaadata hinnarallis tahapoole jäänud Nõmme ja Pirita linnaosade poole. Neid linnaosades on uusi kvaliteetseid kortereid vähe, sest arenduskrunte ei ole saadaval. Küll aga on inimesi, kes neis kaunites linnaosades korteris elada sooviksid.“