KV.EE: kas majade turg saab lõpuks hoo sisse?

majaNii Tallinnas maja müüa soovijate hinnaootused kui ka pakkumiste arv on viimase aasta jooksul paigal tammunud. Üldise palgakasvu ja korterite hinnatõusu taustal võib tänavu seetõttu prognoosida ka majade ostu-müügi aktiviseerumist.

Tallinna majade keskmine pakkumishind on Eesti suurimas kinnisvaraportaalis KV.EE ca 1300 € ruutmeetri kohta, mis on samas suurusjärgus aastatagusega. Pakkumises olevate majade arv on stabiilsena püsinud juba viimased 5 aastat, jäädes vahemikku 800-1000. Tehinguid hoonestatud elamumaa kinnisvaraga on maa-ameti andmetel viimasel kolmel aastal tehtud keskmiselt 380 tehingut aastas.

„Kuna majade hinnad pole kerkinud kaugeltki samas tempos korteritega, võiks täna päris paljude jaoks olla soodne moment teha teoks oma unistus ja vahetada korter maja vastu,“ nentis KV.EE juht Tarvo Teslon. Samas on korterituru aktiivsuse kandumist majade turule oodatud juba aastaid, kuid siiani pole majade tehingute plahvatuslikku kasvu siiski veel toimunud.

Oma kodu soetamist toetab hetkel nii stabiilne palgakasv, miinusesse kukkunud EURIBOR kui ka väga madal tööpuudus. „Inimestele muutub ka kallim kinnisvara, sealhulgas siis ka majad, kättesaadavamaks ning nende tegurite baasilt võiks loota, et äkki saab Tallinna majade turg kevadel lõpuks punni eest,“ prognoosis Tarvo Teslon.

KV.ee on Eesti suurim kinnisvaraportaal, mida külastab igas nädalas ligi 200 000 kasutaja. Portaali haldab AllePal OÜ.

KV.EE: Kas majade turg saab 2016. aastal hoo sisse?