KV.EE: Kas pakkumiste vähenemine viib korterite hinnatõusule?

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on kevadisest maikuust alates olnud üsna stabiilses liikumises. Hetkel näitab indeks 84,9 punkti taset, mis on aastatagusest 4,7% kõrgemal. Poole aasta taguse ajaga võrreldes on indeks aga langenud 1,2%.

KV.EE Indeksi horisontaalse liikumise taga on stabiilsena püsinud korterite tehinguhinnad. Kui tehinguhind ei kasva, ei saa kinnisvaramüüjadki hinnaootusi kergitada ja portaalis pakkumishinda tõsta.

Olulise trendina peab täheldama, et portaalis KV.EE on elamispindade müügipakkumiste arv hakanud vähenema. KV.EE pakkumiste indeks on nelja kuu taguselt 101-102 punti tasemelt septembriks langenud 97-98 punti tasemele.

Tavapäraselt viib pakkumiste arvu langus konkurentsi leevenemiseni. See omakorda võimaldab kinnisvaramüüjatel hindu tõsta. Nii oleks igati mõistlik eeldada, et lähikuudel pöörab KV.EE pakkumishindade indeks end tõususuunale.

Viimast prognoosi toetab fakt, et maa-ameti esialgsetele 2016 III kvartali korterituru andmetele tuginedes näeme, et ostumüügitehingute hinnad Tallinnas on kuue kvartali pikkuse paigalseisu järel tugevasse tõusu pööranud. Esialgsete ja mittetäielike 2016 III kvartali Tallinna korteritehingute keskmine hind on 1659 €, mis on aastatagusest 114 € ehk 7,3% kõrgemal.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.