KV.EE: Kinnisvara hinnatõusuootus on julge prognoos

Kinnisvara hinnatõusuootus on julge prognoos Tallinna kõrge korteritehingute arvu kiuste on konkurents kinnisvaramüüjate vahel tihe. See sunnib tegema soodustusi, mis tihtipeale väljenduvad hinnaalanduste pakkumises. Sellises olukorras on korterite hinnatõusuootus vägagi julge prognoos, analüüsis kinnisvaraturul toimuvat portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Tallinna korteritehingute keskmine hind on 2016 I kvartali esialgsete andmete alusel 1528 €/m². Võrreldes aastataguse ajaga on tehingute hind 1 % võrra madalamal. Nii olemegi küsimuse juures, kas korterite kiire hinnatõus on pöördunud languseks?“ esitas Tarvo Teslon küsimuse.

Vaatamata korteritehingute keskmise hinna langusele on optimistlikud kinnisvaramüüjad müügipakkumiste keskmist hinda kergitanud. Portaali KV.EE andmetel oli jaanuarikuine Tallinna korterite keskmine pakkumishind 1875 €/m², mis on aastatagusest 5,7% kõrgemal. Nii sõuavad kinnisvaramüüjad reaalsusele vastuvoolu.

„Kõrged pakkumishinnad on sundinud kinnisvaramüüjaid tehinguni jõudmise nimel tulema välja soodustustega. Mõne arendusprojekti raames pakutakse kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuvat allahindlust, teise puhul makstakse aastaid kinni korteriostja kommunaalkulud,“ tõi Tarvo Teslon näiteid elust „Avalikult väljareklaamitavate allahindluste ja soodustuste kõrval on olulisel määral laienenud kauplemisruum ehk suuliste läbirääkimiste käigus allahindluse saamise võimalus,“ lisas Tarvo Teslon.

Hinnasurve ehk soodustuste pakkumise taga on kõrge korterite müügipakkumiste arv. Portaalis KV.EE on viimase pooleteise aasta jooksul olnud pakkumises keskmiselt 5500 Tallinna korterit. See on märksa rohkem kui näiteks 2013. aasta lõpul, korterite müügipakkumisi oli alla 3800. Kõrge pakkumiste arv hoiab kinnisvaramüüjaid pinges ja sunnib neid tehinguni jõudmise nimel aktiivselt tegutsema. Sageli on selleks pingutuseks hinna alandamine.

„Tulevikusuunas vaadates peab tõdema, et vaatamata kõrgele korteritehingute arvule on kinnisvaramüüjate konkurents tihe, paljus toimub konkureerimine hinna baasil. Tehinguni jõuab see kinnisvaramüüja, kes suudab pakkuda paremat hinda,“ tegi Tarvo Teslon kokkuvõtte. „Hinnaalandusi pakuvad kinnisvaraarendajad avalikult soodustustena, eraisikutest müüjad annavad hinda alla läbirääkimiste käigus. Sellises kontekstis peab tõdema, et korterite hinnatõusuootus lähitulevikus on julge prognoos, mille täitumine on vähetõenäoline,“ ennustas Tarvo Teslon.

Kinnisvara hinnatõusuootus on julge prognoos