KV.EE: Kolm prognoosi elamispindade turule 2018. aastaks

Kinnisvaraportaal KV.EE2017. aasta ainult positiivses suunas kinnisvaraturg võib alanud 2018. aastal teha mõned pöörded. Muutuste taga on eelkõige ehitushinna oluline kallinemine, mis tekitab tõrkeid uusarenduste turul ja selle kaudu kogu korterite sektoris, analüüsis portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

2017. aastal kaotajaid ei olnud

2017. aasta korterituru arengud olid kogu Eestis positiivsed, millest võitsid kõik turuosalised. Tehingute arv kasvas, samamoodi kerkisid hinnad. Seejuures oli hinnatõus valdavalt mõõdukas, see tähendab, et hinnad ei jooksnud ostjate ostuvõimekuselt eest ära.

„Korterituru soodsate arengute taga olid eelkõige positiivsed arengud tööjõuturul. Tööhõive püsis kõrgel, tööga hõivatute palgatase on juba aastaid kasvanud aasta baasil 6-7%. Lisaks on laenutingimused soodsad ehk intressimäär on püsinud madalal,“ tõi Tarvo Teslon välja olulised argumendid.

Alanud 2018. aastaks ei ole pilt väga palju muutunud. Ettepoole vaadates võib teha prognoose, et mõnevõrra on turg siiski teisenemas. Paljus on muutuste taga märgatavalt kallinenud ehitusteenus, mis mängib nii mõnedki kaardid kinnisvarasektori laual ümber.

Prognoos 1: Ehitushinna kallinemine viib kinnisvara hinnatõusule

2018. aasta alguses valitseb tõdemus, et ehitushind on aastatagusest 15-20% kõrgemal. Paratamatult viib see tõusule uute korterite maksumused, sest nende müügihinnast moodustab ehitushind valdava osa.

„Arendajatel ei õnnestu muidugi hindu üle öö ehitushinna tõusuga samaväärselt kasvatada, kuid samm-sammult seda juba tehakse. Muuhulgas võtavad kinnisvaramüüjad vähemaks seni hindades olnud kauplemisruumi,“ prognoosis Tarvo Teslon.

Prognoos 2: Kallinev kinnisvara vähendab tehingute arvu juurdekasvu

Viimase kolme aasta jooksul on elamispinnad kallinenud, kuid seda pisut aeglasemas tempos võrreldes palgakasvuga. Nii võib öelda, et korteriostjate ostujõud on pigem olnud vaikses kasvutrendis.

„Olukorras, kus see tarbijate jaoks soodne tegur on kinnisvara kallinemise tõttu pöördumas, võib oodata tehingute arvu juurdekasvu pidurdumist. Tehingute arv võib pöörata ka ajutisse langusesse, kui hinnatõus peaks olema liiga äkiline“ on Tarvo Tesloni ennustus 2018. aastaks.

Prognoos 3: Hobiarendajatel läheb keeruliseks

Kallinenud ehitushind ja ehitustööjõu defitsiit on suuremate kogemustega kinnisvaraarendajate elu tegemas raskeks.

„Väiksemate n-ö ühe projekti ettevõtete elu on aga muutunud koguni väga raskeks. Hobiarendajad, kes viivad läbi oma elu esimest arendusprojekti, on järjest keerulisem müüki teha. 2018. aastal näeme müügi ergutamiseks tehtavaid allahindlusi, mis söövad ära projekti planeeritud kasumi,“ ennustas Tarvo Teslon. „Koduostjatel tasub rohkem tähelepanu pöörata, kas arendajal on piisavalt võimekust ja kogemust projekt lõpule viia isegi siis, kui esineb mõningaid takistusi,“ andis Tarvo Teslon nõu.

Elu läheb positiivselt edasi

Kokkuvõtlikult võib öelda, et kinnisvaraturg saab olema jätkuvalt põnev ja pingeline.

„Elamispindade turu kirjeldamisel ülivõrretest loobumine ei tähenda negatiivsesse äärmusesse laskumist. Positiivne majanduskasv annab alust oodata, et kinnisvaraturu mõningad raskused on kui karastus, mis teeb sektori tugevamaks,“ ei kaota Tarvo Teslon optimismi edasiste turu arengute osas.

180212 Kolm prognoosi elamispindade turule 2018. aastaks