KV.EE: Korterite pakkumishinnad kerkisid kuu ajaga 1,3%

Portaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks näitab 75,9 punkti taset. Aastataguse ajaga võrreldes on elamispindade pakkumised keskmiselt 18% ja kuu taguse ajaga võrreldes 1,3 protsenti kallimad.

Pakkumishindade indeks trügib tõususuunas peamiselt Tallinnast väljapoole jäävate linnade-valdade toel, kus head finantseerimistingimused ja vaikselt kerkiv palk loovad uut ostujõudu, mis aitab tehinguid teha.

Tallinn jahtub

Tallinna ülekuumenenud korteriturg on asunud nii tehingute arvu kui hindade osas jahtuma. Nii on ka Tallinna korterite pakkumishinnad portaalis KV.EE paigale jäänud ega näita enam kerkimise märke.

Hinnatasemed on paigale jäänud eelkõige seetõttu, et need on jõudnud tasemele, kus ostjatel läheb tehingute tegemine juba ülejõukäivaks. Lisaks hoiab hinnataset all järjest kasvav pakkumiste hulk. Kogu Eesti elamispindade pakkumiste arv on portaalis KV.EE võrreldes aastataguse ajaga kasvanud 15%, kuid võrreldes käesoleva aasta algusega isegi 22%.

Tallinna korteripakkumiste arv on seejuures aasta algusest suurenenud isegi 44% See on peamine põhjus, miks Tallinna korterite pakkumishinnad keelduvad tõususuunda vaatamast.

Pakkumine jätkab kasvu

Arvestades asjaolu, et uusi arendusprojekte lisandub Talliunnas pea igapäevaselt võib arvata, et pakkumine nii uute kui vanade korterite sektoris jätkab suurenemist. See hoiab edasisel hinnatõusul pidurid peal või toob endaga kaasa koguni mõningase hinnakorrektuuri.

Muudes piirkondades peale Tallinna-Tartu ei ole me sellist kiirest hinnatõusu näinud ja seetõttu on tagasilöökide oht tunduvalt väiksem. Pigem võime öelda, et väikelinnade korteriturule hakkab elu jõudma, mis peegeldub eelkõige inimeste tahtmises sealse kinnisvaraga tehinguid teha.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks