KV.EE: Korterite pakkumishinnad ootavad korrektsiooni allapoole

Portaal KV.EETuure mahavõttev Tallinna korteriturg sunnib kinnisvaramüüjaid hinnaootustes allapoole tulema. Nii võime portaali KV.EE andmetele tuginedes tõdeda, et Tallinna korteritehingute pakkumishind on ette võtnud tagasihoidliku languse suuna, kommenteerib värskeid turutrende portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Korterite pakkumishind peegeldab eelkõige kinnisvaramüüjate hinnaootust. Tänases olukorras, kus korterite müügipakkumisi lisandub ülikiires tempos nii uute kui vanade korterite sektoris, aga tehinguid jääb selle juures vähemaks, suureneb konkurents kinnisvaramüüjate vahel,“ selgitas Tarvo Teslon. „Nii peavad eraisikutest või ettevõtetest kinnisvaramüüjad tehinguni jõudmise nimel oma hinnaootused allapoole korrigeerima.“

Tallinna korterite keskmine pakkumishind oli portaalis KV.EE septembris 1715 €/m², mis on viimase kaheksa kuu kõige madalam näitaja. Seejuures on Tallinna korterite müügipakkumiste arv kerkinud veebruari 6000 pakkumiselt septembriks 8800 pakkumisele.

„Kui Tallinna hinnakõverad on laugemad, siis Tartu korterite pakkumishind veel miinust ei näita,“ lisas Teslon. „Seda isegi vaatamata sellele, et Tartu korterite pakkumine on portaalis KV.EE veebruariga võrreldes kerkinud 1500 korteri pealt 2500 korterile ehk kaks kolmandiku. Nii võime öelda, et Tartu korterimüüjate konkurents on kasvanud pealinnast veelgi enam.“

Müüjate rohkus ja ostjate ehk korteritehingute vähesus nõuavad kinnisvaramüüjatelt tehinguni jõudmise nimel täiendavat pingutust. Enamasti seisneb see pingutus müügihinna allapoole toomises ja nii annab pakkumiste arvu kiire tõus alust oodata mõningast korrektuuri Tallinna ja Tartu kõrgele kerkinud pakkumishindades. Loodetavasti aitab kuni viieprotsendiline hindade korrektuur ostjatel taas lihtsamini müüjatega kokkuleppele jõuda ja see taastab korteritehingute arvu.

Kinnisvaraportaali KV.EE haldab Allegro Baltics OÜ. Samasse gruppi kuuluvad veel Eestis tegutsevad portaalid Osta.ee (kauplemine), Hydra.ee (tasuta kuulutused).

Korterite pakkumishinnad ootavad korrektsiooni allapoole