KV.EE: Korteritehingute arvu langus pidurdab pakkumishindade kasvu

KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks sihib 73,2 punkti taset. See on aastatagusest 17,7% kõrgemal, kuid 0,14% madalam kahe nädala tagusest näitajast. Aeg näitab, kas tegemist on hinnaindeksi tõusu ajutise aeglustumisega või tehingute arvu langusest ja korteripakkumiste arvu kasvust tingitud hinnakorrektsiooni algusega.

Senini on KV.EE indeksit tõususuunas ajanud kasvanud korteritehingute hinnad. Kui kortereid on võimalik müüa kallima hinnaga, siis on kinnisvaramüüjad hindu järjest ülespoole kruvinud. Tänaseks on tehinguhindade tõus peatunud, kuid päris languseks ei ole see veel pöördunud.

Tehinguhindade languse taga on peaasjalikult liiga kõrgele kerkinud korterite hinnad, kus need on järjest vähematele ostjatele kättesaadavad Kõrged hinnad on endaga kaasa toonud pakkumiste arvu tõusu, mis suurendab kinnisvaramüüjate vahelist konkurentsi. Portaali KV.EE andmetel on Eesti elamispindade pakkumiste arv kasvanud poole aastaga 21%.

Tundub, et pika tõusulaine järel, mis sai alguse 2009. aastast on elamispindade turg jõudnud trendide pöördepunktini. Ülimadalad intressimäärad, siiani veel kerkivad laenukäibed ja kerkivad palgad lubavad arvata, et tõus ei saa pöörduda sügavaks languseks, vaid pigem mõningaseks stagnatsiooniks.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks