KV.EE: KV.EE Indeksi kasv võtab hoogu maha

Elamispindade pakkumishinna muutusi peegeldav KV.EE Indeks jätkab kasvukursil, kuid liikumise kiirus on aeglustumas. KV.EE Indeks näitab 99,6 punkti taset, mis on aastatagusest 6,9% kõrgemal. Jätkuvalt võib prognoosida mõõdukalt optimistlikke elamispindade turu edasiseid arenguid.

Elamispindade nõudlus ja pakkumine on tugevad

Arendustegevus on olnud viimastel aastatel aktiivne, elamispindade ja just eriti korterite pakkumiste arv on järjest kasvanud. Nii on elamispindade hinnad mahukast pakkumisest tulenevalt olnud konkurentsisurve all.

Nõudlus on olnud tugev tänu väga soodsatele tööturu tingimustele – tööpuudus on madal ja palgad kerkivad tempokalt. Keskmise palga tõus on läbi viimaste aastate olnud kogu Eestis keskmiselt 6-7%. Ostjaid on lisaks toetanud lai valik müügipakkumiste seas ja soodsad laenutingimused. Need tegurid kombineerituna on viinud tehingute arvu kasvule.

Siiski on pakkumine suurenenud tugevamal määral kui nõudlus. Sellises olukorras on elamispindade hinnad kerkinud, kuid seda mitte liiga kiiresti. Korterite hinnatasemed on kasvanud enam-vähem samavõrra kui on suurenenud keskmine palk ehk ligikaudu 5-8% aasta baasil. Nii on koduostjate ostujõud vaatamata kasvavatele kinnisvarahindadele püsinud üsna stabiilsena.

KV.EE Indeksi kasv võtab hoogu maha

Nii üldise tehingute arvu kui KV.EE Indeksi lähimineviku kiire tõusu taga on olnud uute ja seega keskmisest kallimate korterite pakkumiste proportsiooni suurenemine võrreldes vanemate korteritega. See on näiliselt kasvatanud keskmist tehinguhinda ja pakkumiste hinda, kuigi kinnisvara väärtus ehk lihtsustatuna öeldus samaväärse kinnisvaraobjekti potentsiaalne tehinguhind ei ole sugugi samas tempos suurenenud.

Nüüdseks oleme jõudnud uusarenduste pakkumiste ja tehingutega tasemele, kus edasised uusarenduste osakaalude muutused on märksa tagasihoidlikumad ehk tehingute struktuurne jaotus uute ja vanade korterite vahel püsib enam-vähem sarnasena. Nii peegeldab nüüdne keskmise tehinguhinna ja/või KV.EE Indeksi väärtuse muutus kinnisvara väärtuse dünaamikat märksa realistlikumalt.

Prognoosid on mõõdukalt optimistlikud

KV.EE Indeksi ligi 7-protsendiline kasv jääb samasse suurusjärku keskmise palga kasvuga. See tähendab, et keskmise palga eest saab osta jätkuvalt sama palju elamispinna ruutmeetreid, kui näiteks aasta-kaks või isegi kolm tagasi. Sellist kinnisvara kallinemise määra võib pidada mõistlikuks, mis ei viita sugugi ülekuumenemisele või hinnamullile.

Eeldusel, et tööjõuturgu ei taba äkilised muutused ehk tööhõive posib kõrgena ja keskmine palk jätkab kasvamist, võib eeldada, et kinnisvaraturul jätkuvad senised stabiilsed trendid. See tähendab, et hinnad kerkivad mõõdukalt sissetulekutega võrreldaval määra.

Pakkumist lisandub, kuigi kallinenud ehitushinna tõttu ehk mõnevõrra vähesemal määral. Palgakasv suurendab inimeste rikkust ja seega annab üha uutele inimestele võimalusi parandada oma eluasemetingimusi – see hoiab tehingute arvu jätkuvalt kõrgel tasemel.

 

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.