KV.EE: Pakkumiste vähenemine kergitab KV.EE hinnaindeksit

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on korteritehinguhindade kasvu toel kerkinud. Indeks on jõudnud 88,4 punktile, mis teeb viimase aasta tõusuks 4,1%. Valdavas osas on see indeksi tõus aset leidnud viimase 6 kuu jooksul.

KV.EE indeksi kasvu taga on peaasjalikult Tallinna korterituru hinnatõus. Jaanuarikuised Tallinna korteritehingute hinnad olid koguni kümmekond protsenti aastatagusest kõrgemal. Jõulises tõusus olevad tehingute hinnad omakorda on olnud tingitud mõningasest konkurentsi leevenemisest ehk konkureerivate pakkumiste arvu vähenemisest.

Kinnisvarapakkumiste vähenemist ehk konkurentsi leevenemist kinnisvaramüüjate vahel kinnitab KV.EE pakkumiste arvu indeksi poole aasta pikkune langus. Viimase 6 kuu jooksul on elamispindade müügipakkumiste arv vähenenud. Tänaseks on portaalis KV.EE pakkumiste arvu indeks 88 punktil ehk 17% poole aasta tagusest ajast madalamal.

Tulevikusuunas vaadates ei peaks unistama kümne protsendi suurusjärgus olevast jätkuvast hinnatõusust. Kinnisvaraarendajad on endiselt aktiivsed ja toovad käesoleva aasta jooksul turule sadu kui mitte tuhandeid uusi kortereid. Need omakorda toovad pakkumisse uute korteriostjate vanemaid elamispindu. Nii on pakkumine ajutise tagasimineku järel taas kasvama hakkamas.

Uute korterite turg on tegur, mis kergitab kinnisvaratehingute keskmist hinda. Turu keskmise hinna tõus siiski ei tähenda veel iseenesest kinnisvara väärtuse tõusu. Olukorras, kus uute korterite tehingute arv on jätkuvas kasvus peab arvestama, et kinnisvara väärtus on siiski kasvamas, kuid seda statistilisest hinnatõusust aeglasemas tempos.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks