KV.EE prognoos 2019: korterite hinnatõus aeglustub

Palju on hirmutavat juttu nurga taga varitsevast järgmisest majanduskriisist ja kinnisvarabuumist, mil on potentsiaali pöörduda sügavasse langusesse. Portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon analüüsib Tallinna ja Lasnamäe korterite hindade baasil, kas tondijuttudel on tõsi taga või on hirmul suured silmad.

Lasnamäe korteriturg on üsna homogeenne. See tähendab, et Lasnamäe korteritehingud on üsnagi sarnased. See omakorda võimaldab Lasnamäe korteritehingute hindu kasutada ühe indikaatorina ka kogu Tallinna suundumuste analüüsimisel.

„Lasnamäe korteritehingute hinnad on kasvanud ajaloolise tipuni. Nagu mujalgi Tallinna piirkondades on osaline hinnatõusu põhjus olnud aktiivne uute korterite arendamine, mis kergitab keskmisi tehinguhindu. Reaalne samaväärse korteri kallinemine on Lasnamäe viimase 4-5 aasta jooksul olnud 4-6% aasta baasil,“ hindab Tarvo Teslon.

Lasnamäe ja Tallinna korterite kallinemine on toimunud üsna samas rütmis. Korteriostjate ostujõu taga on nende sissetulek, enamasti palk. Keskmine palk on viimase 6-7 aasta jooksul kasvanud keskmiselt 6-7% aasta baasil.

„Palgakasv on olnud samas suurusjärgus kinnisvara kallinemisega. See tähendab, et koduostjate ostujõud on püsinud stabiilsena või isegi tagasihoidlikult kasvanud. Teisisõnu saab keskmise palgaga koduostja palga eest sama koguse samaväärse korteri ruutmeetreid, kui näiteks aasta või kaks tagasi. See reegel kehtib nii Lasnamäe kui kogu Tallinna osas,“ leidis Tarvo Teslon.

Edasiste hinnatrendide prognoosimisel ei tasu buumi- ja kriisijutte siiski kõrvale jätta.

„Tehes prognoose peame arvestama üldist kinnisvaraturu osaliste meelsust. 2018. aasta kahe viimase kvartali jooksul on korteritehingute arv näidanud langust. Tehingute arvu langus viitab ostjate arvu vähenemisele. Väiksem ostjate arv omakorda suurendab konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel ja sunnib kiiremini müügitehinguni jõuda soovijaid hindu alandama,“ kirjeldas Tarvo Teslon üht võimalikku arengustsenaariumit.

„Teisalt on energiasäästunõuete karmistumine, arenduseks sobilike maade kõrged hinnad ja ehituse kallinemine need tegurid, mis teevad uute korterite arendamise paratamatult kallimaks. Uute korterite hinnad on tegur, mis määrab ka vanemate korterite hinnatrendi. Kui uute korterite pakkumisse toomine läheb paratamatult kallimaks, annab see võimaluse vanemate korterite müüjatel hindu kergitada,“ vaatas Tarvo Teslon hindade arengu teist poolt.

Prognooside tegemisel tuleb arvestada nii majanduse suuremat pilti, kui kinnisvaraturu detailsemaid tegureid. Pidades silmas senist tugevat palgakasvu ja edasisi samaväärseid palgakasvuprognoose võib arvata, et koduostjate ostujõud püsib tugev. See toetab mõõduka hinnatõusu jätkumist, kuid siiski aeglasemas tempos. 2018. a teises pooles toimunud tehingute arvu langus on tegur, mis viib seni väga kõrgel tasemel püsinud tehingute arvu pisut allapoole.

„Prognoosime, et seni mõõdukas korterite hinnatõus Tallinnas aeglustub ja 2019. aasta jooksul kerkivad korterite hinnad 0-5%. Tehingute arv väheneb 3-8%, mis muudab konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel tihedamas,“ tegi Tarvo Teslon numbrilised prognoosid. „Meie prognoosid eeldavad, et väliskeskkonnas ei toimu olulisi muutusi, mis mõjutavad olulisel määral Eesti tööhõivet või finantseerimistingimusi.“