KV.EE: Rahvaarvu kasv veab Tallinna korteriturgu

Tallinna elanike arvu kiire kasv on peamine tegur, mis veab elamispindade turgu. Kuniks pealinna inimesi juurde tuleb jätkab turg aktiivsena, prognoosis portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Tallinna elanike arv on linnavalitsuse andmetel kasvanud üle 453 000 inimese. Elanike arvu kasv on tingitud nii Eesti-sisesest rändest, kui Eestisse tagasirändest. Viimase nelja aasta jooksul on Tallinna iga aastane elanike arvu kasv olnud ligikaudu 5000 inimest.

„Tallinnasse tulevatel inimestel on vaja eluaset. Lisanduv 5000 inimest loob täiendava nõudluse ligikaudu 2000-25000 elamispinnale,“ analüüsis Tarvo Teslon. „See suurendab nii uuemate kui vanemate elamispindade vajadust.“

Enam on viimaste  jooksul kasvanud kesklinna elanike arv. See on üle 10 000 inimese võrra suurem kui veel viis aastat tagasi.

„Kesklinna elanike arvu kasv ei tähenda siiski, et Tallinnasse tulijad sinna maanduvad. Pigem tulevad uued tallinlased üüriturule või Tallinna „mägedele“, kus hinnatase on soodsam. Nende  omanikud  võimaluse astuda sammu edasi ja vahetada olemasolev eluase uuema ning kvaliteetsema vastu,“ Tarvo Teslon.

Väikseim elanike arvu kasv on olnud Nõmmel ja Pirital, kuhu viimase viie aasta jooksul  lisandunud ainult vastavalt 400 ja 1700 elaniku.

„Pirita ja Nõmme väiksema elanike arvu kasvu taga ei ole nende linnaosade ebapopulaarsus, vaid väiksus ja vähene uute arenduste maht, mis neis  lubatakse teha. Piritale ja Nõmmele kolida tahtjaid on rohkem kui võimalusi,“ avas Tarvo Teslon tausta.

Ettepoole vaatavad prognoosid lubavad Tallinna elanike arvu jätkuvat kasvu. See annab alust kinnisvaraturu positiivsetele prognoosidele.

„Kui elanike vool Tallinnasse ei katke, jätkub nõudluse suurenemine. Tallinnas on tööd ja palka, mille poole püüelda. See loob võimaluse elamistingimuste parandamiseks olemasolevatel tallinlastel ja annab võimaluse kinnisvaratehinguteks uutele tulijatele. Kuniks Tallinnasse kolijaid jätkub, seisab kinnisvaraturg kindlatel jalgadel,“ prognoosis Tarvo Teslon.