KV.EE: Soodsa majanduskliima jätkudes püsib kinnisvaraturg tugev

Kinnisvaraportaal KV.EETrendid elamispindade turul on positiivsed ja jätkuvad soodsa majanduskliima püsimisel, võttis korteriturul toimuvat kokku portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon. Aprillis tehti Tallinna korteriturul 781 ostu-müügitehingut. Korteritehingute keskmine hind oli ümmargune 1800 €/m², keskmise tehingu maksumus oli 105 800 eurot.

Korteritehingute arvu suurem juurdekasv oli Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel. Neis linnaosades tehti aprillis korteritehinguid vastavalt 140 ja 196. Mõlemas linnaosas oli tehingute arvu aastane juurdekasv 22%. Aastatagusega võrreldes jäi tehinguid vähemaks Pirital ja Kristiines. Pirital tehti aprillis 14 ja Kristiines 49 korteritehingut ehk eelmisest aastast 20 ja 11% vähem.

„Korteritehingute arvu suure kasvu taga ei maksa näha elamispindade sektori äkilist hüpet. Pigem tehti aasta tagasi aprillis tehinguid tavapärasest pisut vähem ja sellest tuleneb suur aastane juurdekasv tänavu,“ analüüsis olukorda Tarvo Teslon.

Korteritehingute hinnad on mõõdukas kasvus. Aastatagusega võrreldes on Tallinna korteritehingute keskmine hind kasvanud 8%.

„Tallinna korteritehingute keskmine hind 1800 €/m² ja aastane hinnatõus 8% peegeldavad, et mõnevõrra on veel kasvamas uute korterite tehingute proportsioon. See kasvatab näiliselt korteritehingute koguarvu keskmist hinda ilma, et korterite väärtus samas tempos kasvaks,“ selgitas Tarvo Teslon.

„Linnaositi on korteritehingute hinnad kasvanud rohkem neist linnaosades, kus aprilli kuus on sõlmitud asjaõiguslepinguid uute korteritega ehk kus on valmis saanud rohkem uusi elamuid. Madalam hinnatõus näiteks Kristiines või Mustamäel näitab, et uute korterite osakaal tehingutes on aastatagusest väiksem. Siiski on oluline, et kõikide linnaosade korteritehingute hinnamuutused on plussi poole peal.“

Aprillikuine korteritehingute keskmine hind 105 800 € on eelmise aasta vastavast näitajast 90 600 eurot 15 200 euro ehk 16% võrra kõrgemal.

„Vale on väita, et keskmine korteriomanik on nüüd aastaga 15 200 euro võrra rikkamaks saanud. Keskmise tehingu maksumuse kallinemine peegeldab osalt tõesti kinnisvara kallinemist. Teisalt on kõrgema keskmise tehinguhinna taga asjaolu, et kallimate korteritega tehakse rohkem tehinguid,“ leidis Tarvo Teslon.

„Elamispindade turu tehingute andmed on positiivsed ja lubavad soodsate trendide jätkumist. Selle taga on positiivsed arengud majanduses. Nii kaua kuni majanduskliima püsib ettevõtjatele ja tarbijatele positiivsel lainel, läheb ka kinnisvaraturul jätkuvalt hästi,“ lubas Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

2018-05-08 Tallinna korteritehingute arv ja keskmine hind