KV.EE: Tehingute hinnatõus võimaldab elamispindade pakkumishindu tõsta

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishinda kajastav KV.EE indeks on kerkinud 87,3 punktile. See on aastatagusest 4,8% kõrgemal. Indeksi tõusu taga on kasvanud elamispindade ehk eelkõige korterite hinnad, mis on kinnisvaramüüjatel lubanud hinnaootusi kergitada.

Alates 2015. aasta alguses püsisid korterite tehinguhinnad kuni 2016 keskpaigani suhteliselt stabiilsed. Käesoleva aasta teises pooles nägime äkilist elamispindade hinnatõusu. Osalt on hinnatõusu taga endiselt asjaolu, et tehingutesse lisandub uusi kortereid, mis kõrgema hinna tõttu kasvatavad tehingute keskmist hinda. Teisalt on kasvanud sissetulekute ja püsivalt soodsate laenutingimuste olukorras kinnisvaramüüjatel olnud võimalik hindu ülespoole nihutada.

Hindade tõusu poolt räägib ka argument, et pakkumiste arv portaalis KV.EE on vaikses tempos vähenenud. Vähema pakkumise tingimustes ehk leeveneva konkurentsi olukorras on hindadel ikka kombeks kasvada.

Elamispindade pakkumisi on vähemaks jäänud, sest varasemalt paigal püsinud hinnatase on kasvanud sissetulekute tingimustes ostjatele järjest ahvatlevamaks muutunud. Samuti on pakkumiste arvu vähenemise taga portaalis KV.EE järjest keerulisemaks muutunud ehituslubade kättesaamine Tallinnas kui turu trende enam määravas suurimas ja aktiivseimas piirkonnas.

Peatselt algavalt 2017. aastalt võib oodata samade trendide jätkumist. Kasvanud ostujõu ehk elamispindade hindade ja sissetuleku suhtarvu tingimustes võiks turg püsida jätkuvalt aktiivne, kus elamispindade hinnad kerkivad sissetulekute ehk palkadega võrreldavas tempos.

Elamispindade müügipakkumiste arv võiks jätkata vähenemist, kuid seda siiski ainult ajutiselt. Kuigi Tallinnas on korterelamute ehituslubade saamine linnavalitsuse menetlemise võimekusse takerdunud, on arendajad siiski julged ja valmis uusi projekte turule tooma. Tõrked projektide müüki toomise teel on ajutised, st küll projektid müüki jõuavad ja asuvad taas pakkumiste arvu suurendama.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks