KV.EE: Uute korterite pakkumise kasv surub hinnatõusu selili

Portaal KV.EEUute korteriprojektide jõuline pealetulemine toob koduotsijate jaoks turule värsked valikuvõimalused. Uue kodu ostjad peavad maha müüma vana eluaseme ja see suurendab paralleelselt vanemate korterite pakkumist, kommenteerib Tallinna elamispindade turu viimaseid arenguid portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Täna tuleb igal nädalal pakkumisse mõni uus korteriarendus,“ kirjeldab Tarvo Teslon olukorda. „Müügiks pakutakse kortereid nii väiksemates kui suuremates arendusprojektides. Tallinnas pakutakse hetkel müügiks ligikaudu 1500 uhiuut korterit.“

Suurenenud uute korterite pakkumine on kaasa toonud ka mõningase müügi kasvu. Uute korterite müümisel peavad aga enamus korteriostjaid vana eluaseme müüma. Olemasolevate eluasemete müük suurendab seeläbi vanemate korterite pakkumist.

„Pakkumise suurenemisega käib kaasas hinnatõusu tempo aeglustumine. Kui aastatagusest ajast on Tallinna korterite pakkumishinnad täna 14% kõrgemal, siis viimase poole aasta hinnatõus on portaali KV.EE andmetel ainult 2%,“ paneb Tarvo Teslon toimunu numbritesse.

Pakkumiste keskmise hinna kerkimise aeglustumise taga on pakkumiste arvu kasv. Kui konkurents suureneb, siis ei ole võimalik hindu tõsta. Juulis oli portaalis KV.EE 8067 Tallinna korteri müügipakkumist aastataguse 6259 pakkumise vastu. See teeb korteripakkumise aastaseks suurenemiseks 29%.

„Täna on ostjate valikuvõimalus ehk pakkumine jõudsalt suurenemas. Kõrgele tõusnud hinnatase on turult peletanud kinnisvarainvestorid, kelle jaoks äriplaan tänase hinnataseme juures enam ots-otsaga kokku ei vea,“ lisas Tarvo Teslon. „See tähendab, et pakkumishindade mõneprotsendiline korrektuur lähikvartalite jooksul ei oleks midagi imekspandavat.“

Kinnisvaraportaali KV.EE haldab Allegro Baltics OÜ. Samasse gruppi kuuluvad veel Eestis tegutsevad portaalid Osta.ee (kauplemine), Hydra.ee (tasuta kuulutused).

Tallinna korterite pakkumiste arv ja keskmine pakkumishind portaalis KV.EE