Kvartali jooksul jõuab Pärnus tehinguni ainult iga kümnes korteripakkumine

Võimalus konkurentsi hindamiseks korteriturul on hinnata mitme pakkumisega peab võitlema, et tehing tehtud saaks. Tõdeda tuleb, et Eesti kinnisvaraturu kolmest suurlinnast on kõige tihedam konkurents Pärnus.

Alljärgnevasse võrdlussesse on pandud kõrvuti kvartaalne keskmine korteripakkumiste arv portaalist KV.EE ja kvartaalne korteritehingute arv.

Korteritehingute arvu ja korteripakkumiste arvu suhe näitab eelkõige konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel. Mida suurem on korteritehingute arv ja mida madalam on pakkumiste hulk, seda väiksem on konkurents ja seda hõlpsam on kinnisvaramüüjatel tehinguni jõuda.

Mida vähem on korteritehinguid suhtena pakkumiste hulka, seda rohkem peab kinnisvaramüüja või -maakler leidma alternatiivseid reklaamikanaleid ja võimalusi pakkumise eristuvate külgede oskuslikuks väljatoomiseks.

2012. a. esimeses kvartalis oli portaalis KV.EE keskmiselt 18 873 korteripakkumist. Korteritehinguid tehti Eestis sel ajavahemikul maa-ameti andmetel 3318. Nii moodustas Eesti korteritehingute arv korteripakkumistest 18%.

Samas suurusjärgus oli korteritehingute arv võrrelduna pakkumiste arvuga viimased kolm aastat. Tehingute arvu ja pakkumiste suhe langes minimaalse 12 protsendi peale 2009. a. esimeses kvartalis, mil kogu maailmamajandus valitses suur teadmatus.

Eesti keskmisest tihedam konkurents korteriturul on pealinnas Tallinnas. Tallinnas on tehingute-pakkumiste suhe stabiilselt protsent-kaks väiksem kui Eestis keskmisena.

Veel „hullem“ on olukord Tartus. Tartu on linn, kus elanike on neli korda vähem kui Tallinnas. Korteripakkumisi on Tartus viimase kahe aasta jooksul Tallinnast 3,0…4,5 korda vähem. Tartu korteritehingute arv jääb aga Tallinnale alla keskmiselt koguni 4,5…6,5 korda.

Tartu korteritehingud moodustasid käesoleva aasta esimese kolme kuuga 13% pakkumiste arvust. See viitab, et Tartus on korterit müüa märksa keerukam.

Kinnisvaraturu seisukohast tähtsuselt kolmas linn Pärnu aga hiilgab kõige tihedama konkurentsiga. Portaali KV.EE andmetel oli 2012. a. esimeses kvartalis Pärnus keskmiselt 1397 korteripakkumist. Korteritehinguid aga tehti suvepäealinnas sel ajal ainult 128. Teisisõnu jõuab Pärnus kolme kuu jooksul tehinguni ainult 9% korteripakkumistest.

Portaali KV.EE pakkumiste arvule ja maa-ameti korteritehingute arvule tuginedes võime väita, et kõige vaevalisem on kinnisvaramüüjal tehinguni jõuda Pärnus. Tallinnas, kus turg on laiem, on pakkumise esilepääsemiseks võimalused oluliselt suuremad.

Korteripakkumiste arv ja tehingute arvu ning pakkumiste suhe