Maikuu Tallinna ja Harjumaa korteriturul – tehingute arv suurem kui aprillis kuid aastases võrdluses 35% vähem

Maikuu alguseks oli koroonaviiruse leviku tõttu langenud nii tehingute arv kui ka keskmine ruutmeetri hind Harjumaal ning ka mujal Eestis, kuid pakkumiste arv kasvanud. Maikuu muutusi kinnisvaraturul analüüsib Lahe Kinnisvara kutseline hindaja ja analüütik Jaanika-Jane Tõnurist.

Mais tehti 18% rohkem tehinguid kui aprillis, aga 35% vähem kui mais 2019

Harjumaal tehti mais 706 korteriomandi ostu-müügitehingut, mis on võrreldes eelmise aasta maikuuga 35% vähem, kuid võrreldes käesoleva aasta aprillikuuga 18% rohkem.

Tehingute arv on viimase kuu aja jooksul tõusnud võrreldes aprilliga 2020 sealjuures nii Tallinnas kui ka mujal Eestis, välja arvatud Hiiumaal, Läänemaal, Tartumaal ja Saaremaal.

Müügitehingute keskmine ruutmeetri hind on tõusnud

Maikuus teostatud korteriomandi tehingute keskmine hind Harjumaal oli 1 967 €/m2 kohta (seisuga 04.06), see on võrreldes eelmise aasta maikuuga 9,6 % kõrgem, eelmise kuuga võrreldes 3,6 % kõrgem ning märtsikuuga võrreldes 3,1 % kõrgem.

Tallinnas on ruutmeetri hind tõusnud:

  • Kesklinna,
  • Haabersti,
  • Põhja-Tallinna linnaosades.

Nendes linnaosades on mitmeid uusarendusi ning analüütik on arvamusel, et keskmine hind kasvas just seetõttu, et vormistati mõne arenduse asjaõiguslepingud, mille korterite hinnad on juba varem kokku lepitud.

Tehingute keskmine hind on viimase kuu aja jooksul tõusnud nii Tallinnas, Järvamaal, Põlvamaal, Võrumaal kui ka Pärnumaal. Ühe kuu baasil siiski veel järeldusi teha ei saa, kuna statistikat võivad mõjutada üksikud väga kallid või odavad tehingud ning arendatavate korterelamute asjaõigustehingute vormistamised.

Pakkumiste arv kasvab, hind väheneb

Müügipakkumised

  1. aasta maikuus oli Harjumaal pakkumisel keskmiselt 4600 korterit, millest Tallinnas 4154. Võrreldes aprillikuuga on pakkumiste arv kasvanud Harjumaal 4,1 % ja Tallinnas 3%. 2020. aasta aprillikuus oli Harjumaal pakkumisel keskmiselt 4418 korterit, millest Tallinnas 4032. Aprillis kasvas Harjumaal müügipakkumiste arv Harjumaal ühe kuuga kasvanud 4,5 %, andmed seisuga 4. mai.

Korterite müügipakkumiste keskmised ruutmeetri hinnad on ainult väga vähesel määral langenud. Kui 2020. aasta aprillis oli Harjumaal pakkumisel olnud korterite keskmine ruutmeetri hind oli 2250 €/m2, siis keskmine pakkumishind mais oli 2220 €/m2.

Üüripakkumised

Mais kasvas Harjumaa üürikorterite pakkumiste arv võrreldes kuu varasema ajaga 6,6 % ja Tallinnas 6%.

  1. aasta aprillikuus oli Harjumaal pakkumisel 1856 üürikorterit, millest Tallinnas 1811 ning maikuus 1978 üürikorterit, millest 1920 Tallinnas. Üüripakkumiste arv Harjumaal kasvas aprillikuus võrreldes kuu varasema ajaga 30 %, andmed seisuga 4. mai.

Sarnaselt müügipakkumiste keskmise hinna vähesele langusele on ka üüripakkumiste keskmised ruutmeetri hinnad vähesel määral langenud. 2020. aasta aprillis Harjumaal pakkumisel olnud korterite keskmine ruutmeetri hind oli 11,1 €/m2 ning mais 10,8 €/m2.

Joonis 1. Harjumaa ja Tallinna korteriomandite tehingute arv ja keskmine hind 2019 märts-mai ja 2020 märts – mai 2020. aasta 4. juuni seisuga (allikas: Maa-ameti tehingute ja Lahe Kinnisvara andmebaas)

Korterituru ülevaate koostas:

Lahe Kinnisvara kutseline hindaja ja analüütik

Jaanika-Jane Tõnurist

Tel 5686 5969

[email protected]

www.lahekinnisvara.ee