Mida uue kodu ostmisel silmas pidada

Kesk-Peetri Kodu

Eesti suurim kinnisvaramess KV.EE Kinnisvararalli toimub juba laupäeval, 05. oktoobril kell 11-15. Kui tavaliselt peab erinevate korteritega tutvumiseks varuma päevi ja leppima ajad maakleritega eraldi kokku, siis kinnisvararallil on võimalik uudistada ühe päevaga mitmeid huvipakkuvaid uusarendusi.

Triple Net Capitali arendus Kesk-Peetris on populaarne kodu nii esmasele koduostjale, kes Kesklinnas tööl käib, kui ka peredele, et lapsed saaksid ilma vanemate abita ise koolis ja huviringides käa. Uue kodu on nende arendusse juba leidud üle 40 pere.

Mis on koduostjate kõige tihedamini esitatavad küsimused ja murekohad ning mida uue kodu ostul silma pidada, annab nõu Triple Net Capitali turundusjuht Riina Altpere.

Ostes uut kodu pööra kindlasti tähelepanu järgmistele asjaoludele:

  • Ehituse algus. Uue korteri ostmisel tasub tähelepanu pöörata, kas ehitusega on alustatud ja kui ei ole, siis millistel tingimustel ja millise tähtaja jooksul ehitusega alustamise üle otsustatakse. Kesk-Peetris on ehitus juba alanud, järgemööda lisandub hooneid juurde ja valmivad esimesed valmivad 2020.aasta alguses, märtsikuu lõpuks. Sageli on uue korteri valmimisajaga seotud korteriostja endise eluaseme müümine, vabastamine või üürileping. Seetõttu tasub korteriostjal aeg-ajalt arendaja käest uurida, kas on täpsustunud uue korteri valmimise ja kättesaamise aeg. See annab võimaluse eelmise eluasemega seonduvad probleemid optimaalselt lahendada.
  • Kuidas käib korteri ostuprotsess. – Kui koduotsija jõuab selgusele, milline korter talle sobib, siis vormistatakse talle broneering, hinnapakkumine. Seejärel on paar nädalat veel aega mõtteid seada, panga finantseeringu kaasamise puhul laenuhalduriga konsulteerida ning seejärel, kindla ostusoovi puhul, sõlmitakse notariaalne ostu-müügitehing. Ehitusjärgus oleva korteri ostuhinnast tuleb tavapäraselt arendajale ette maksta 10-20% ostetava korteri maksumusest, Kesk-Peetris jääb sissemaks 15% juurde. Ülejäänud 80-90% tuleb tasuda korteri valmimisel ja asjaõiguslepingu sõlmimisel.
  • Kas panipaik ja parkimiskoht kuuluvad korteri hinna sisse. Panipaiga ja parkimiskoha hind võib olla märgatav summa – vahel kuulub see korteri hinna sisse, vahel lisanduvad nende maksumused korteri hinnale. Isegi kui tundub, et korteri ostuhetkel panipaika-parkimist vaja ei ole, võivad need kunagi kaugemas tulevikus kujuneda oluliseks argumendiks, mis võimaldavad elamispinnale uue ostja leida. Kesk-Peetri korterite hindades on juba arvestatud parkimiskohtadega ja perekorteritel lisaks ka panipaigaga.
  • Kasutusloa olemasolu. Uus hoone peab omama kasutusluba. Kui äsjavalminud või alles valmival elamul kasutusluba veel ei ole, tuleb sõlmitavasse korteri ostu-müügilepingusse panna kirja arendaja kohustus kokkulepitud tähtajaks hoonele kasutusluba hankida.
  • Täiendavad küsimused, mida ostjad kõige enam esitavad: Kas päike paistab korterisse? Kui on tegu mitme majaga kvartaliga, siis võib erinevate planeeringute kõrvutamine tekitada omajagu küsimusi päikese osas. Kõigepealt tasub jälgida korteri plaani juurde märgitud ilmakaarte tähist. Seejärel tasub julgelt küsida lisaselgitusi korterite müügikontaktilt. Lisaks olen soovitanud koduostjatel võtta kõrvale veebirakenduse www.suncalc.org kaart, et vaadelda ka selle põhjal päeva pikkust ja päikese kaare pikkust vastavalt valitud asukohale ja kuupäevale.

Kui suured on halduskulud?  Igakuiseid kulusid Kesk-Peetri arenduses otseselt ei ennusta ega ka kinnita, kuid energiaklass annab aimdust, mida oodata. Kesk-Peetri B energiaklassi puhul võib arvata, et kuised kulud võiks jääda 1,5-2 € ruutmeetri kohta aasta lõikes, hõlmates endas kõiki haldus- ja kommunaalkulusid. Lõplikud kulud sõltuvad lisaks haldusteenuse pakkujatest ka koduomanike endi tarbimisharjumustest ning seega selguvad igakuised kulud, kui koduomanikud on sisse kolinud.

Tutvu Kesk-Peetri arenduse KV.EE Kinnisvararallil lehel ning tule ise kohale juba laupäeval, 5. oktoobril kell 11-15.