Milline on Eestis töötavate ukrainlaste mõju kinnisvaraturule?

Pilt on illustratiivne

Viimastel aastatel on märgatavalt kasvanud Eestis elavate ja töötavate välismaalaste arv, kellest lõviosa moodustavad parema teenistuse järele tulnud ukrainlased. Kui palju on Eestis välistöötajaid ning kuidas nad mõjutavad Tallinna kinnisvarahindu, analüüsis RIA.com Marketplaces OÜ.

Mullu oli rändesaldo juba neljandat aastat järjest positiivne – ametliku statistika põhjal saabus Eestisse 19 858 inimest ja siit lahkus 10 476 inimest. Enamus saabujaid oli Ukrainast – 15 524 inimest ehk 78,2% kõigist sisserändajatest. Kõik nad said lühiajalised tööload. Näiteks 2017. aastal oli migrantide koguarv 7510 ning 2016. aastal 1762 inimest. Politsei- ja piirivalveameti andmetel on Eestis praegu tööviisaga ligi 20 000 ukrainlast.

Ukraina turul edukat kuulutuseportaalide äri ajav RIA.com Marketplaces OÜ märgib, et Eestis otsivad tööd oma ala parimad asjatundjad. „Ukraina elanike arv ületab Eesti oma 34-kordselt, ulatudes 45 miljoni inimeseni. Madalate sissetulekute tõttu lähevad inimesed tööle Euroopa riikidesse, eriti Eestisse. Nende inimeste puhul pole tegu marginaalsete rühmade esindajatega. Tegu on parimate ehitajate, parimate arstide ja parimate programmeerijatega. Eesti peaks hoidma ukse lahti sellistele inimestele. Nad maksavad makse ning töötavad Eesti ühiskonna hüvanguks,“ ütles RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artjom Umanets.

Korterite üürihinnad on ukrainlaste tõttu tõusnud?

Kõigepealt tuleb tõdeda, et Tallinnas ei ole näha üürihindade langust. Kuid miks need kasvavad? Eelkõige seetõttu, et Tallinna turule tekib juurde uusi ja kõrge kvaliteediga hooneid. Pinna üürimine maksab seal poole kuni kaks korda rohkem kui tavalises korteris. Seetõttu on keskmine üürihind tõusnud. Ukrainast pärit võõrtööliste arvu hüppeline kasv tähendab ka seda, et odavaid üüripindu on jäänud vähemaks.

“Seoses tööjõu sissevooluga Eestisse – peamiselt Ukrainast – jätkub meie prognooside kohaselt Tallinnas üürikorterite hinnatõusu tendents. Nn Tallinna mäed – Lasnamäe, Õismäe ja Mustamäe on eriti populaarsed. Lõpuks toimub Tallinnas üürikorterituru elavnemine, kuigi see on veel kaugel buumist. Hiljuti oli Tallinn üks vähestest Euroopa pealinnadest, kus elamute müügi- ja ostuturg oli palju aktiivsem kui üüriturg. Suures osas tänu siia tööle saabuvatele ukrainlastele on olukord muutumas ja vähemalt eluruumide üürituru intensiivse kasvu osas muutub Tallinn üha enam sarnaseks Skandinaavia pealinnadega,” märkis Umanets.

RIA.com Marketplaces OÜ haldab Ukraina juhtivat kinnisvaraportaali DOM.RIA.com ja Ukraina suurimat automüügiportaali AUTO.RIA.com.