Muutused bürookinnisvaras: mida oodata pärast karantiini?

Covid-19 pandeemial on olnud suur mõju ka kinnisvaraturule, eriti kontoripindade üüriturule. Paljud ettevõtted on seetõttu läinud täielikult üle kaugtööle ja loobunud kontori kasutamisest. See tähendab kaotatud tulu rendileandjatele. Kas turg on muutumas rentnike kasuks? RIA.com Marketplaces OÜ analüütikud koostasid kontorite rendipakkumiste ülevaate ja vastasid sellega seotud peamistele küsimustele.

Kontoripindade ja üürihindade võrdlus

Analüüsis võrreldi Eesti, Läti, Leedu ja Ukraina pealinnade büroopindade rendipakkumisi.

Tallinnas pakuti mai alguses 1486 büroopindade rendipakkumist. Neist 919 olid büroopinnad pindalaga kuni 150 m2 ja 567 on büroopinnad suurusega 150 m2 ja suuremad.

Riias oldi valmis rentima 1513 büroopinda. Neist 732 olid suurusega kuni 150 m2 ja 781 pindalaga 150 m2 või suuremad.

Vilniuses pakuti aruodas.lt andmetel rendile 1205 büroopinda. Neist 821 olid büroopinnad suurusega kuni 150 mja 384 on sellest suuremad büroopinnad.

Kiievis oli veebisaidil DOM.RIA.com (Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces toode) andmetel 1427 büroopindade rendipakkumist. Neist 784 olid suurusega kuni 150 m2 ja 643 sellest suuremad büroopinnad.

Tasub mainida, et samal ajal on reaalsed büroohinnad neis linnades oluliselt madalamad ning büroopindade omanikud teevad pakutavast hinnast kolmandiku või isegi poole võrra allahindlust.

Tabel. Rendipinna ruutmeetri keskmine hind neljas pealinnas (mai 2020, september 2018, allikas: kinnisvarasaidid)

2020 2018
Tallinn €18 €17
Riia €15 €15
Vilnius €12 €13
Kiiev €20 €20

* Ilma lisakulude, käibemaksu ja kommunaalkuludeta.

Kasvab büroopindade omanike mure rahavoogude pärast

RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artjom Umanets tõi esile kinnisvarasektori globaalseid trende. „Seoses pandeemiaga on paljud ettevõtted saatnud oma töötajaid kaugtööle. Jutt ei käi mitte ainult IT-ettevõtetest. Paljud firmad said aru, et on võimalik teha kaugtööd ja vähendada büroopinda, hoides kokku kümneid või isegi sadu tuhandeid eurosid aastas. Sellega seoses kasvab büroopindade omanike mure likviidsuse ja rahavoogude pärast,“ ütleb Umanets. „Büroosegmendis on praegu lühiajaline ja pikaajaline vaade. Lühiajaliselt püüavad mõned rentnikud rendihindu allapoole tingida, et hoida kokku raha, kuid mitte kolida uuele pinnale. Teised rentnikud planeerivad oma kontorid ümber ja annavad osa allrendile, vähendades sellega oma kogukulusid. Pikemas perspektiivis kolivad paljud ettevõtted väiksematele büroopindadele. On ka ettevõtteid, kes kaaluvad kolimist B-klassi kontoritest A-klassi pindadele. Tõenäoliselt suudavad nad kokku leppida madalamas rendihinnas. Nii et üürileandjad peavad täna oma üürnikega rääkima ja otsima praktilisi lahendusi.“

Umanets ütleb ka, et lähitulevikus suureneb kindlasti nõudlus ühiskasutuses olevate büroopindade järele. „Kontorite ühiskasutus, kus saab töökohta tunni või kuu kaupa rentida, on järjest populaarsem. Tallinnas pakuvad sellist teenust näiteks Spring Hub, UMA Workspace, Workland ja Estonian Office. Muidugi sõltub kõik konkreetsest vajadusest ja eelarvest. Kuid alternatiivina püsikontorile on see suurepärane võimalus,“ ütleb Umanets.

RIA.com Marketplaces OÜ haldab juhtivat Ukraina kinnisvaraportaali DOM.RIA.com ning samuti Ukraina suurimat automüügiportaali AUTO.RIA.com. Alates 2018. aastast on ettevõte Eesti E-Kaubanduse Liidu liige ning alates 2020. aastast Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) liige.