Näitus „100 ehitist – sada aastat”

100 ehitise näituse külastajate seas on seni populaarseim 2018. aasta ehitis EKA hoone

Näitusel „100 ehitist – sada aastat” Eesti Arhitektuurimuuseumis on külastajate seas 2018. aasta populaarseimaks ehitiseks seni hääletatud Eesti Kunstiakadeemia äsjavalminud hoonetekompleks. Tihedalt kannul püsivad Arvo Pärdi keskuse hoone ja Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaal.

"100 ehitist"_Heikki Pärdi & Jaak Huimerind Foto: Kalev Lilleorg
“100 ehitist” Heikki Pärdi & Jaak Huimerind Foto: Kalev Lilleorg

Ülevaatenäitus „100 ehitist – sada aastat. Eesti lugu ehitistes. 1918-2017” on Eesti Arhitektuurimuuseumis avatud 2. detsembrini.

Tegemist on näitusega Eestis viimase saja aasta jooksul ehitatud märgilistest hoonetest ja rajatistest. Esinduslik žürii valis igat aastat esindama ehitise, mis parimal moel esindab seda aastat ja ajastut meie ajaloos.

2018. aasta ehitist saavad näitusekülastajad valida veel pühapäeva, 2. detsembrini.

Laupäeval, 24. novembril kell 14.00 toimub näitusel kuraator Leele Välja viimane kuraatorituur:

https://arhitektuurimuuseum.ee/2018/11/laupaeval-24-novembril-kl-14-ringkaik-naitusel-100-ehitist-sada-aastat-eesti-lugu-ehitistes-1918-2017-kuraator-leele-valjaga/

"100 ehitist" Jüri Kuuskemaa, Foto: Kalev Lilleorg
“100 ehitist” Jüri Kuuskemaa, Foto: Kalev Lilleorg

Näituse iga ehitise kohta on lühike ülevaatlik tekst ja fotod, nii tänapäevased kui ajaloolised. Lisaks on iga aasta kohta tausta loomas mõned olulisemad sündmused Eesti poliitika, kultuuri- ja majanduselu kohta, eriline tähelepanu on ehitusvaldkonnal. Iga objekti juures on ära toodud selle valmimisega seotud isikud ja organisatsioonid, arhitektidest ehitajateni.

Kõik näituse tekstid on eesti, inglise ja vene keeles.

Emil Urbel, Foto: Kalev Lilleorg

 

Näitusega „100 ehitist – sada aastat” kaasneb täisvärvitrükis 224-leheküljeline samanimeline raamat, kus kõik tekstid on eesti, inglise ja vene keeles. Raamat on rikkalikult illustreeritud.

Eesti Vabariigi sajandal aastal teostunud projekti algatajateks olid Eesti Ehitusettevõtjate Liit ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit. Kaks suurt Eesti ehitusala liitu kaasasid omakorda projekti elluviimisesse 35 enda liikmesettevõtet.

Näituse tegijad:

– Tekstide autorid: Toomas Kään, Epp Lankots, Maris Mändel, Triin Ojari, Karin Paulus, Sander Sein, Robert Treufeldt, Madis Tuuder, Leele Välja, Mait Väljas.

– kuraator: Leele Välja

– graafiline kujundus: Andres Tali

– ruumiline kujundus: Johan Tali.

Näitus on avatud pühapäeva, 2. detsembrini.