Nordic Real Estate Forum 2019: millega paistavad silma PropTech-valdkonna idufirmad?

Foto: PropTech-ettevõtete esitlusvoorust / allikas: RIA.com Marketplaces OÜ

Tallinnas toimunud Baltimaade suurim kinnisvarakonverents Nordic Real Estate Forum 2019 keskendus kinnisvaraturule ja selle tulevikule. Suurt huvi äratas PropTech PITCHi sektsioon, kus esinesid viie ettevõtte esindajad.

Mida lähemale jõudis PropTech’i PITCHi sektsiooni algus, seda rohkem saal täitus. Kõik ootasid ettekandeid tehnoloogiate kohta, mis võivad aidata asetada kliendikogemuse kinnisvarasektori keskmesse.

Serfy

Rakendust Serfy tutvustas Povilas Vytautas Dudonis (Universumas JSC tegevjuht). Serfy on pilvepõhine B2B platvorm klientide ülesannete haldamiseks ja suhtluseks. „Rakendus on mõeldud igapäevaste rutiinsete ülesannete automatiseerimiseks. Selle platvormi abil saab muuta kliendiaruanded ülesanneteks ja suunata need töövõtjatele. Lisaks on kõik digitaalne, alates kirjadest kuni kviitungiteni,“ rääkis Povilas. Ta lisas, et projektil on juba Eestis võtmeklient, ettevõte SOL Baltics.

Orocon

Alekandrs Svaikovs (OROCONi tegevjuht) esitles rakendust Orocon, mis on mõeldud ehitusettevõtetele. See on keskne platvorm, mis ühendab kõiki ehitusplatsi haldamiseks kasutatavaid tööriistu. Platvormil on palju mooduleid: ülesannete ja aja juhtimine, dokumentide jagamine, finantsarvestus, meeskonnasisesed suhtlusvahendid, Gantti graafikute visualiseerimine jne. Kuid nagu Alekandrs ütleb, on projekti arenduses uued suunad: „Analüüsivahendite ja projekti muutuste ajaloo arendamine võimaldab meil kogunenud teadmisi ühest projektist teise üle kanda.“

XREI

Jukka Tola (Kanava Tietopalvelut Oy partner) tutvustas platvormi XREI, millega saab hallata eluasemetesse tehtavaid investeeringuid. Arendajad lubavad, et platvorm muudab tavalise koduomaniku parimaks investoriks, aitab rentida välja eluaset ja koguda andmeid kõikide toimingute kohta. „Teenus võimaldab reaalajas jälgida eluasemesse investeerimise näitajaid. Kasumlikkuse arvestamisel võetakse arvesse kõiki jooksvaid kulutusi,“ ütleb Jukka Tola.

Jukka sõnul võimaldab teenus samuti professionaalsetel, st suure kinnisvaraportfelliga investoritel, hallata oma portfelli ja selle riski arvutada.

Moderan

Kristi Hakkaja (Moderani tegevjuht ja asutaja) tutvustas ärikinnisvara veebipõhist rendihaldustarkvara Moderan.

Moderani põhifunktsioonideks on kõigi rendilepingute, meeldetuletuste, analüüsi ja aruandluse andmebaas ning protsesside automatiseerimine. Ja nagu Kristi ütleb, on see veebipõhine programm. „Platvormile pääsete ligi igal ajal ja igal pool. Selle abil saate samuti arvutada tulu ruutmeetri kohta ja kogutulu. Lisaks on rakendus integreeritav ka kolmandate osapoolte platvormidega,“ ütleb Kristi.

 Hyperin

Hannu Käki (äriarenduse asepresident) tutvustas rakendust Hyperin – B2B teenus ärikinnisvara, st kaubanduskeskuste omanikele/haldajatele. Hannu sõnul on rakenduse peamised arendusvaldkonnad objektide haldamine, nimelt müügiaruannete, üürnike iseteenindustööriistade ja näidikulaua koostamine.

Platvorm aitab suurendada ka kaubanduskeskuste kliendiliikluse monetiseerimist. Selle abil saavad kaubanduskeskuste omanikud/haldajad luua endale veebipoode.

Veel üheks funktsiooniks on müüjate ja ostjate vahelised suhtlemistööriistad (veebipõhised lojaalsusprogrammid, kaubanduskeskuste navigatsioonisüsteemid, CMS).

Kinnisvarasektoris on andmete halduses ja tehnoloogias kasvuruumi
Konverentsil osalesid RIA.com Marketplaces OÜ esindajad. „Kinnisvarasektor on meile südamelähedane – meie DOM.RIA platvorm on Ukraina suurim. Selle taga on meie enda teadus- ja arenduskeskus ning arendustegevus. Ja meil oli huvitav tutvuda osalejatega PropTech’i valdkonnast ja nende idufirmadega. Meeldisid idufirmad Moderan ja XREI. Ja kui keegi kardab selliste rakenduste ilmumist, siis see, vastupidi, inspireerib meid,” ütleb RIA.com Marketplaces juhatuse liige Artem Umanets.

„Andmete ja tehnoloogia osas jätab kinnisvaraturu ökonoomika veel tõsiselt soovida. PropTech ja Eesti idufirmad lubavad selles valdkonnas põhjalikke muutusi. Ettevõtted, kes muutustele vastu seisavad, võivad jääda arengust maha. Mõne jaoks tähendab see lõppu, teised näevad seda arenguvõimalusena. Ja meie näeme seda võimalusena,“ lisas Umanets.

RIA.com Marketplaces OÜ haldab Ukraina juhtivat kinnisvaraportaali DOM.RIA.com ja Ukraina suurimat automüügiportaali AUTO.RIA.com.