Nõuanded koduostjale: eluasemelaen – laenutagatis ja lisatagatis

Nõuanded koduostjale. Praktilised nõuanded, kuidas leida unistuste koduKäsiraamatu “Nõuanded koduostjale. Praktilised nõuanded, kuidas leida unistuste kodu” autor Tõnu Toompark annab nõu koduostmise teemadel.

Enamasti pandib koduostja laenuandja kasuks ostetava eluaseme ehk kinnisvaraobjektile seatakse hüpoteek. Põhimõtteliselt ei tohiks laenuandja jaoks vahet olla, kas laenu tagatisvara on ostetav objekt või mõni muu kinnisvaraobjekt. Ega ei tohiks ka oluline olla see, kas tagatis kuulub laenuvõtjale või mõnele teisele isikule. 

Kui laenuvõtjal ei ole piisavalt raha, et kinnisvaraostu omafinantseeringu osa katta, võib lahendus olla ühe või mitme lisatagatise leidmises. Sageli on noorte koduostmisel lisatagatiseks vanematele või isegi vanavanematele kuuluv kinnisvara.

Lisatagatise omanikud peavad mõistma, et kui laenuvõtjal tekkib probleeme laenu tagastamisel, vastutavad ka lisatagatise omanikud oma varaga. St pank võib laenu tagasimaksete katkemisel realiseerida tagatise või lisatagatise – kumb talle hetkel mugavam ja lihtsam tundub.

Seetõttu võiks viisakas koduostja vanemate hingerahu nimel mõelda sellele, et ühel hetkel, kui laenu on piisavalt tagastatud, et lisatagatis hüpoteegi alt vabastada. Sellises tingimuses, et kui tagatise väärtus ületab laenujääki mingis osas, saab lisatagatise hüpoteegi alt vabastada tasub juba laenu võtmisel laenuandjaga kokku leppida.

Pangad proovivad võimalusel vältida olukordi, kus tagatis või lisatagatis kuuluvad kolmandatele isikutele. Selle põhjuseks on eelkõige mainekahju vältimine olukordades, kus kolmandale isikule kuuluv vara peaks laenuvõlgnevuste katteks minema realiseerimisele.


Kinnisvaraanalüütik Tõnu ToomparkLoe pikemalt nii eeltoodud kui muudest nõuannetest käsiraamatust „NÕUANDED KODUOSTJALE”, mille autor on kinnisvarakonsultant Tõnu Toompark. Käsiraamatu saad osta Kinnisvarakooli raamatupoest.