Nõuanded koduostjale: kas kodu osta või ise ehitada?

Nõuanded koduostjale. Praktilised nõuanded, kuidas leida unistuste koduKäsiraamatu “Nõuanded koduostjale. Praktilised nõuanded, kuidas leida unistuste kodu” autor Tõnu Toompark annab nõu koduostmise teemadel.

Kodu ostmise mõtteid kaaludes tasub käsitleda küsimusi, mis on seotud otsusega oma uus kodu hoopis ise ehitada. Ise ehitamise all ei pea sugugi silmas pidama, et koduotsija ise hakkab oma kätega seda algusest lõpuni tegema. Pigem võib selle all silmas pidada ehitusteenuse tellmist lähtuvalt koduotsija vajadustest.

Korteri puhul on asjad lihtsamad – oma eluasemevajadust rahuldades inimesed enamasti ei mõtle inimesed enamasti korterimaja ehitamisele. Küll on reaalsem, et inimene ehitab paariselamu, millest ühe poole jätab ta endale, teise näiteks müüb või pakub seda mõnele lähedasele. Tavapärasemalt tuleb iseehitamise teema mängu ühepereelamust rääkides.

Rätsepaülikond või masstoode

Kodu ise ehitades saab selle sättida rätsepaülikonnale omaselt täpselt isiklike vajaduste järgi. Kui koduloojal on erisoove, saab ta neid endale maja ehitades arvesse võtta. Olgu need erisoovid seotud planeeringu küsimustega või materjalide kasutusega.

Ostes olemasoleva ehitise tuleb enda soovides teha alati mõningaid järeleandmisi. Silma võib jääda näiteks tubade paigutuse või suuruse osas probleeme, või on seinavärv selline, mis tuleb enda jaoks sobilikuks muuta.

Ehitamine on ajamahukas

Sageli ostetakse kinnisvara ja ostu finantseerimiseks kasutatakse eluasemelaenu. Ostes laenu abil valmis korteri või maja, on kohe võimalik hakata nautima tehtud kulutuste vilju.

Kui aga panga finantstuge kasutades ehitada maja oma kätega ja sisustada seda hiljem aastate jooksul vastavalt rahalistele võimalustele, on kodulooja olukorras, kus laen on võetud ja intressikulu seljas, kuid selle vilju kasutada ei ole võimalik, sest maja valmimine võtab veel aega.

Turukonjunktuur mängib rolli

Ostmise-ehitamise vahel valija peab tähelepanu pöörama turukonjunktuurile ehk olukorrale kinnisvaraturul.

Majanduskeskkonnast ehk kinnisvaraturu tsüklist tulenevalt võib selguda, et valmis maja ostmine on oluliselt soodsam kui uue maja ehitamine. Teisel ajal on aga kasulikum maja ise ehitada, sest nii saab selle odavamalt, kui osta valmis olemasolev maja.

Koduostjast vajadused ja võimalused on määravad

Kodu ostmise asemele ehitamise kasuks otsustamisel peab koduostja mõtlema, kas ta on suuteline ehitusteenust tellima? Eks kõik ehitusteenuse pakkujad ütlevad, et nad on parimad ja ausad tegijad, kuid elu näitab, et rumalal tellijal tõmmatakse nahk ikka üle kõrvade.

Vahel võib koduotsija olla küll pädev ehitusteenuse tellija, kuid ehitusteenuse tellimisega seonduva korraldamisel jääb ajast napiks.


Kinnisvaraanalüütik Tõnu ToomparkLoe pikemalt nii eeltoodud kui muudest nõuannetest käsiraamatust „NÕUANDED KODUOSTJALE”, mille autor on kinnisvarakonsultant Tõnu Toompark. Käsiraamatu saad osta Kinnisvarakooli raamatupoest.