Nõuanne: Kuidas leida üürikorter – hinda mõjutavad tegurid (1/5)

KV.EE Nõuanderubriigi “Kuidas leida üürikorter“ eelmises artiklis kirjutasime üürikorteri otsimisel tubade arvu ja piirkonna valimisest. Seekord kirjutame üürihinnast ja hinda mõjutavatest teguritest.

Kui kallis?

Tubade arvu vajaduse ja piirkonna üle otsustamise järel võiks järgmine kriteerium olla hinnataseme üle otsustamine. Üürikorteri otsija peaks paika panema, kui suure osa perekonna eelarvest oled nõud kodu üürimisele kulutama.

Siin peab vaatama üürimise kogukulu, mitte vaid ühte komponenti ehk üürihinda nagu sageli tegeletakse. Tegelikult lisanduvad ju üürihinnale pea eranditult kommunaalkulud, mis võivad varieeruda vägagi laias skaalas. Lisanduda võib muidki kulusid, mida hiljem lähemalt lahkame.

Kulustruktuuri esimene komponent on üürihind. See sõltub mitmetest teguritest, milleks on asukoht, hoone heakord, korteri heakord, korteri sisustus, kommunaalkulude suurus, parkimistingimused, lepingu tähtaeg, muud lisakulud, maksetingimused jm.

Üürihinna, kuid mitte kõrvalkulude (st peamiselt kommunaalkulude) kohta saad kiire ülevaate tehes KV.EE otsingu ja reastades pakkumised hinna järele. KV.EE kaardiotsing annab visuaalse pildi ka hinnaerinevustest.

Asukoht

Üldreeglina on kallima üürihinnaga kesklinn ja selle vahetu ümbrus. Mida kesklinnast kaugemale minna, seda madalamaks läheb üürihind.

Kindlasti on ka erinevate piirkondade sees olulised hinnaerinevused. Ei ole ju sama linnaosa piires elades niivõrd atraktiivne asukoht liiklusummikutest tulvil magistraali kõrval. Pigem meeldib inimestele nautida linnulaulu paralleeltänavas.

Hoone heakord

Hoone heakord see on esimene tegur, mis loob emotsiooni elukeskkonnast. Eks hoone välimus vasta sageli näiteks ka trepikodade heakorrale. Uuemas ja parema väljanägemisega elamus on ilmselgelt kõrgem üürihind.

Madalamasse klassi lähevad lagunemismärkidega ühiselamud. On ka ahervaresid, kus üüri tuleb maksta sellele, kel on tugevam rusikas, kuid sellised „üürikorterid“ jätame siinsest käsitlusest kõrvale.

Nõuanne

  • Pane paika hinnaskaala, kui palju Sa oled valmis üüripinna eest maksma.
  • Asukoha osas vaata ka konkreetse väljavalitud korteri paiknemist eelkõige liiklusmüra suhtes.

Palun lisa kommentaari enda kogemused, soovitused ja nõuanded üürikorteri hindade osas.

Nõuanderubriigi järgmises artiklis jätkame üürihinda mõjutavate tegurite lahkamist. Siis tuleb detailsemalt juttu korteri heakorda ja sisutust puudutavatel teemadel.

Vaata lisaks, mida soovitavad KV.EE nõuanded või konkreetsemalt postituste sarja “Kuidas leida üürikorter“.

Eelmised nõuanded sarjast “Kuidas leida üürikorter