Nõuanne: Kuidas leida üürikorter – hinda mõjutavad tegurid (3/5)

KV.EE Nõuanderubriigi “Kuidas leida üürikorter“ eelmises artiklis kirjutasime korteri heakorrast ja sisustusest. Seekordses postituses tuleb juttu kommunaalkuludega seonduvast ja parkimistingimustest.

Kommunaalkulude suurus

Kommunaalkulude komponent on väga oluline üürimise kogukulu mõjutav tegur. See võib kallimatel ehk külmematel kuudel jõuda isegi pooleni üürihinnast.

Kommunaalkulud koosnevad reeglina otsesest tarbimise kulust (vesi, elekter, gaas…) ja kuludest, mille üle elanikul on vähe jõudu (hoolduskulud, küttekulud).

Üürnikuna pead endale selgeks tegema, millised on olnud maksimaalsed kulud viimasel detsembri-jaanuari-veebruari kuul. Ära jää siin maakleri või üürileandja juttu pimesi uskuma, vaid palu konkreetseid arveid näha, sest maakleri mälu ei pruugi perfektne olla.

Üürnik ja üürileandja võivad ka kokku leppida, et üürihind juba sisaldab kommunaalkulusid ja see tähendab, et need jäävad üürileandja kanda. Sellist lahendust kasutatakse eelkõige lühiajalise üüri puhul.

Parkimistingimused

Olemasolev parkimiskoht maja suletud hoovis on mugavus. Selle mugavuse kasutamine võib sisalduda üürihinnas, kuid üürileandja võib selle eest ka soovida lisatasu küsida.

Kui parkimine on sinu jaoks oluline teema, siis tee kindlasti selgeks, kas ja kuidas on organiseeritud parkimine.

Üürileandja poolt täiendava parkimistasu küsimine on õigustatud ainult siis, kui selle tulemusena on üürnikul võimalus kasutada kindlat parkimiskohta ja ei ole ohtu, et naaber seda parkimikohta hoopis endaomaks peab.

Kui hoone parkimiskorda kehtestatud ei ole, siis ei ole parkimistasu maksmine mingilgi moel mõistlik.

Kui aga hoone asub sootuks tasulise parkimise alas ja parkimiskohta korteri juurde saada ei ole võimalik, siis tuleb sul arvestada täiendava kuluga.

Kui leitud üürikorteri juurde parkimiskohta ei kuulu, siis võib kaaluda lähikonnas garaaži või parkimiskoha üürimist. Nendegi pakkumised leiad KV.EE otsingu abil.

Nõuanne

  • Kommunaalkulude selgekstegemisel küsi talviseid arveid näha. Siis tead konkreetset numbrit, mis võivad maksimaalsed kommunaalkulud olla.
  • Kui sul on auto, siis uuri järele, millised on parkimisvõimalused. Parim variant on kindlaksmääratud parkimiskoht suletud hoovis.

Palun lisa kommentaari enda kogemused, soovitused ja nõuanded kommunaalkulude ja parkimise korraldamise kohta.

Nõuanderubriigi järgmises artiklis tähtajalisest ja tähtajatust üürilepingust.

Vaata lisaks, mida soovitavad KV.EE nõuanded või konkreetsemalt postituste sarja “Kuidas leida üürikorter“.

Eelmised nõuanded sarjast “Kuidas leida üürikorter