Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – kuidas leida maakler

Jätkame KV.EE rubriigiga, kus anname nõua, kuidas müüa kinnisvara. Eelmisel korral kirjutasime sellest, kas müüa kinnisvara ise või leida selle jaoks abiliseks maakler. Täna kirjutamegi sellest, milliste kriteeriumide alusel maakler välja valida.

Maakleri valiku üle otsustamine on oluline küsimus. Palkate ju abimeest tõenäoliselt ühe elu suurema tehingu tegemiseks. Maakleri üle otsustamisel võib lähtuda paljudest kriteeriumidest. Nii näiteks tasub sõpradelt-tuttavatelt uurida, kas keegi on saanud hea maaklerteenuse osaliseks. Samuti tasuks uurida, kas tegemist on kutselise maakleriga või asjaarmastajaga. Mitte väheoluline ei ole maakleri kutseliitu kuulumine.

Sõbrad-tuttavad

Maakleri otsimisel tasuks sõpradelt-tuttavatelt uurida, kas mõni neist on kogenud suurepärast maaklerteenust? Kui jah, siis äkki saab sama maakler enda abikätt pakkuda.

Sellise sõprade-tuttavate tülitamise kaudu on võimalik neid teavitada ka sellest, et üks suurepärane pakkumine on turul ostjat ootamas.

Tuntud büroo

Kui sõbrad-tuttavad ei aita, siis tasub pöörduda mõne nimekama maaklerbüroo poole. Maaklerbüroo nimekus annab tõenäoliselt(!) põhjust arvata, et halba teenust nad ei osuta.

Siiski ei ole maaklerbüroo tuntud nimi veel kvaliteedi garantii. Pigem on loota, et halva teenuse pakkumisel proovitakse kaubamärgile musta pleki sattumist vältida ja leitakse kehvalt teenindatud kliendiga mingi kokkulepe.

Kutseline maakler vs asjaarmastaja

Maaklerite kutseomistamiseksami (endine atesteerimine) läbimine on vabatahtlik protseduur. See tähendab, et kutselise maakleri staatust mitteomav maakler ei ole automaatselt kehvemate teadmiste või oskustega.

Küll võiks arvata, et kusteline maakler on vähemalt mõnel koolitusel käinud ja soovib ses ametis püsida pisut pikemalt kui järgmise tulusa tööotsa leidmiseni.

Kutseliidu liige

Maaklerite kutseliit on Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda (EKMK). Kotta kuuluv maakler kohtustub järgmima heade tavade koodeksit, mis peaks kindlustama tellijale heatasemelise teenuse.

Kui maakler eksib heade tavade vastu, siis on teenuse tellijal õigus pöörduda maaklerite aukohtu poole. EKMK-sse mittekuuluva maakleri tegevuse osas EKMK aukohtusse kaevata ei saa.

Hinnapakkumine

Tavapäraselt tuhandekroonist töödki tellides küsime me mitu hinnapakkumist. Miks mitte seda maaklerteenuse puhulgi teha.

Maaklerid ise ei ole kindlasti väga vaimustuses sellest, et nad peaksid hakkama paberile kirjutama, mida nad maaklertasu eest konkreetselt siis ikkagi teevad. Kuigi hinnapakkumise küsimine ei ole Eestis tavapärane praktika, siis siiski võib soovitada küsida hinnapakkumist kahelt-kolmelt erinevalt maaklerilt.

Ainuüksi hinnapakkumise koostamise korrektsus ja valmisolek seda teha võivad olla esimesed märgid, mis annavad tunnustust edaspidise koostöö sujuvusest või konarlikkusest.

Maaklerteenuse hinnapakkumine peaks sisaldama konkreetseid tegevusi, mida maakler teeb, millistes kanalites müügiobjekti reklaamib. Teisisõnu peaks hinnapakkumises olema välja toodud kriteeriumid, mille alusel teenuse tellija saab hiljem otsustada, kas maakler on kokkulepitud tööd teinud või lihtsalt käsi telefonil unistanud, et äkki see ükskord ikka heliseb.

Maaklerteenuse aruanne

Kui maakler on välja valitud, siis hakkab loodetavasti pihta usin müügitöö. Maaklerteenuse osutamine toimub selliselt, et teenuse tellijal puudub ülevaade, mida maakler reaalselt teeb. Teenuse tellija näeb ainult, kas kliendid tulevad objekti ülevaatusele või mitte.

Selleks, et maaklerteenuse tellija ei peaks pimeduses kobama on mõistlik maakleriga teha kokkulepe, et viimane informeerib näiteks iga kahe nädala tagant, mis on tehtud, kus on reklaami avaldatud, milliseid täiendavaid tegevusi on tehtud, et objekt müüdud saaks. Samuti peaks aruanne sisaldama infot objekti kohta toimunud infopäringute kohta ja selle kohta, millises seisus maakleri läbirääkimised ühe või teise kliendiga momendil on.

Eriti oluline on aruanne juhul kui tellijapoolse maaklerteenuse lõpetamise puhul peaks lepingus sanktsioonina kirjas olema tellija kohustus maakleri tehtud reklaami- või muud kulud hüvitada.

Maaklerteenuse aruanne ei ole sarnaselt hinnapakkumisele väga levinud vahend Eesti kinnisvaraturul. Samas on siiski raske soovitada kellelegi tellida teenust, mille maksumus ületab reeglina mitmekordselt riigi keskmist palka, kuid mille osutamise kohta tellijal vähimgi ülevaade puudub.

Soovitused

  • Alusta maakleri otsingut sõpradelt-tuttavatelt – nemad annavad sulle ilustamata pildi.
  • Küsi paarilt maaklerilt hinnapakkumine. See on esimene kontakt, mis annab märku, kas koostöö saab tulevikus sujuma või mitte.
  • Küsi maaklerilt regulaarset infot, millises seisus müük on. Sujuv infovahetus aitab probleeme vältida.

Nõuanderubriigi järgmises peatükis kirjutame erinevatest maaklerteenuse lepingutest.

Vaata lisaks, mida soovitavad KV.EE nõuanded või konkreetsemalt postituste sarja “Kuidas müüa kinnisvara“.

Eelmised nõuanded sarjast “Kuidas müüa kinnisvara

  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – ülesandepüstitus
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügihinna määramine (1. osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügihinna määramine (2. osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – valdus ja kahe korteri lõks
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (1/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (2/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (3/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müüa ise või maakleri kaudu