Ober-Haus: Välismaalaste osakaal on Ida-Virumaa kinnisvaraturul vähenemas

Võrreldes eelmise aasta alguse 2 kuuga on Ida – Virumaal korterite tehingute arv ja rahaline maht langenud, kuid tõusnud on keskmine tehingu- ja pinnaühiku hind ehk ostetud on hinnatud asukohas paiknevaid heas korras objekte.

Sarnaselt eramute ja kruntide turuga jätkub korterite hindade diferentseerumine täpsemast asukohast ja kvaliteedist lähtuvalt. Kui aasta lõpus korterite müügipakkumiste hulk tervikuna langes ja tehingute arv tõusis, siis käesoleva aasta alguses on müügipakkumiste arv vaikses tõusutrendis.

Narvas toimub enamik tehinguid hinnavahemikus 300 – 400 €/m², Kohtla – Järvel 100 – 150 €/m², Sillamäel 150 – 200 €/m², Jõhvi piirkonnas 180 – 250 €/m².

Kuna üldine korteriturg sõltub siiski kohalikust tarbijast ja ostujõust, siis pakkusid potentsiaalsetele ostjatele huvi eelkõige odavama hinnaklassi väiksemad korterid. Samas on ostja olnud valivam just korteri seisukorra suhtes.

Vastupidiselt üldlevinud arvamustele, et Ida – Virumaal ostavad välismaalased kokku kinnisvara, ei ole vähemalt reaalsete tehingute baasil käesoleva aasta algul välismaalaste osakaal Ida – Virumaal kasvanud, pigem on see vähenemas.

Seoses euro tulekuga on kasvanud nii müüjate kui ostjate huvi sooritada tehingut, kuid sageli on müüjate ootused hinna suhtes liiga kõrged ja ollakse veendunud jätkusuutlikus hinnatõusus. Samas on kogu korteriturul olulisel kohal sundmüügid. Potentsiaalsed ostjad on muutunud võrreldes buumiajaga teadlikumaks ja nõudlikumaks ning soovivad enne tehingu sooritamist konsulteerida kinnisvaraturgu tundvate spetsialistidega.

Üldistades võib väita, et Ida – Virumaa korteriturg tervikuna on samal tasemel kui eelmise aasta alguses ja kinnisvaraturu trendide üle ei maksa siiski otsustada ühe kvartali või kuu andmete põhjal, vaid jälgida tuleks kinnisvaraturu liikumist kolme või nelja kvartali jooksul.

Rain Rätt
Ober-Hausi Kinnisvara AS
Kinnisvarahindaja/analüütik
[email protected]

 

Allikas: Ober-Hausi Kinnisvara AS