Õnnetus ei hüüa tulles – tudengielu üürikorteris

Uus õppeaasta on alanud ning paljud tudengid on ennast oma esimestesse kodudesse, üürikorterisse, sisse seadnud. Heaperemehelik suhtumine oma ja võõra varasse on elementaarne, kuid õnnetusjuhtumite ja endast mittesõltuvate halbade üllatuste eest pole keegi täielikult kaitstud. Kui isikliku kodu kindlustamine on üsna tavaline, siis jõudsalt kasvab teadlikkus ka üürikorterite kindlustamisest. Korterite üürihinnad on küllaltki krõbedad ning ootamatu õnnetusjuhtum võib kaasa tuua täiendava väljamineku, millega tavaliselt pole arvestatud. Kindlustuse maksumus on selle kõrval aga pigem tagasihoidlik.

Sa ei peaks muretsema kogemata rikutud diivani või purunenud sülearvuti pärast

Kui üürikodusse kolides ei rääkinud omanik sinuga kodukindlustusest, siis võta initsiatiiv enda kätte ning tee sellest kindlasti juttu. Uuri, kas korteril on kehtiv kodukindlustusleping, kellele see laieneb ning millised on kaitsed. Sa küsid, miks? Selleks, et sa ei peaks muretsema ootamatu rahalise väljamineku pärast.

Üürikorteriga seotud õnnetused, millel pole üürniku tegevusega mingit seost, on üldiselt korteri omaniku vastutada. Näiteks kui kraanikausialune veetoru on amortiseerunud ja põhjustab veeuputuse või vigaselt ehitatud elektrisüsteemi tõttu tekib põleng, mis kahjustab korteri siseviimistlust ja sisustust.

Samas võib ette tulla olukordi, kus tekitad üürnikuna kogemata või tähelepanematusest ise korterile või seal olevale varale kahju. Näiteks unustad toidu pannile praadima, millest saab alguse tulekahju või läheb sünnipäevapidu tähistades punane vein diivanile ja rikub selle katte. Kui omaniku vara saab rikutud, on tal õigus sinu käest kahju hüvitamist nõuda. Tudengite sissetulekud on aga pigem tagasihoidlikud, mistõttu võib taoline ootamatu õnnetusjuhtum panna su rahaliselt keerukasse olukorda.

Seega on kõige mõistlikum, kui räägiksid omanikuga läbi, kas ja mis ulatuses on korter kindlustatud. Taoline jutuajamine on ka hea vältimaks korteri topelt kindlustamist ja on abiks edasiste otsuste tegemisel. Näiteks kui omanik pole elamispinda kindlustanud, saad seda ise teha ning leppida omanikuga kokku, kuidas toimub kindlustusmaksete tasaarveldamine.

Üürikorteris on enamasti lisaks korteri omanikule kuuluvale varale ka üürilisele kuuluvat vara: arvuti, nutiseadmed, spordivarustus jne. Kui korter ja omaniku enda vara on omaniku poolt juba kindlustatud, saad üürnikuna seista hea selle eest, et ka sinu isiklik vara oleks kindlustatud. Näiteks hüvitab varakindlustus sinu kogemata maha kukkudes purunenud sülearvuti või varastatud jalgratta, sinu enda kanda jääb vaid omavastutus, mis on 190 eurot. Valiku sobivatest lahendustest leiad Swedbank P&C Insurance’i kodukindlustuse lehelt, kus on olemas ka mugav kalkulaator, mille abil saad välja arvutada oma võimaliku igakuise kodukindlustusmakse.

Näiteks kui üürid kivimajas 30-ruutmeetri suurust korterit ning oled kindlustanud vara 10 000 euro ulatuses ning vastutuskindlustuseks valinud 7000 eurot, siis sinu igakuine orienteeruv kindlustusmakse on 9,80 eurot*.

Sõidad tõukerattaga kogemata naabri autole mõlgi sisse. Kes kahjud hüvitab?

Õnnetuse korral võivad lisaks korteri omanikule ja üürnikule saada kahju ka kolmandad isikud, näiteks naabrid. Juhtum elust enesest: kortermajas oli veekatkestus ning teadmata oli kellaaeg, millal vesi tagasi tuleb. Üürnik testis aeg-ajalt, kas vesi on juba tagasi tulnud, kuid lõpuks läks mõneks ajaks kodust eemale. Tagasi jõudes tabas teda ebameeldiv üllatus. Nimelt oli vannisegisti lahtisesse asendisse jäänud ning kuna vee äravoolutropp takistas vee äravoolu, oli tagajärjeks korralik uputus ning kahju naabritele. Siin aitaks naabrite remonti hüvitada vastutuskindlustus, mille makse moodustab väga väikese osa kogu kindlustusmaksest, kuid sellega laieneb oluliselt kodukindlustuskaitse.

Seejuures tasub tähele panna, et kui sul on kindlustatud nii üürikorter kui selles olev vara, kaitseb vastutuskindlustus sind ka väljaspool kodu. Näiteks kui üritad tõukerattaga ruttu loengusse jõuda, kuid suure kiiruse tõttu ei võta nii hästi kurvi välja ja sõidad naabri autole mõlgi sisse, siis vastutuskindlustus aitab naabrimehe autole tekitatud kahju korvata.

* Kindlustusmakse arvutamisel on võetud arvesse, et 30-ruutmeetrine korter asub kivimajas, koduse vara kindlustussummaks on 10 000 eurot ja vastutuskindlustuse summaks on 7000 eurot.

Kodukindlustust pakub Swedbank P&C Insurance AS. Tutvu tingimustega dressil www.swedbank.ee ja vajadusel konsulteeri asjatundjaga.