Pelgulinna elukeskkonna eeliseid on märgatud

Pelgulinn on Põhja-Tallinna linnaosa üks omanäolisemaid piirkondi. Tegemist on valdavalt eriilmelise puitarhitektuuriga miljööväärtusliku rohelise asumiga. Valdavalt Pelgulinna vanemate, eelmise sajandi algusest pärit elamute sekka kerkib täna ainsa uue korterelamuna Heina ja Nabra tänava nurgale uus maja, kus kodu leiavad 21 perekonda.

2010. a. jooksul tehti Pelgulinna korteriomanditega kokku 226 tehingut. Tegemist oli kolmandiku võrra suurema näitajaga, kui aasta varem, mil korteriomanditehinguid tehti Pelgulinnas 156. Pelgulinna asumi populaarsust näitab asjaolu, et sealsed korteritehingud moodustavad läbi aegade ligi veerandi kogu Põhja-Tallinna kümne asumi korteritehingutest.

Korteri keskmine tehinguhind oli Pelgulinnas 2010. aastal väikesele tehingutearvule omaselt hüplik. See kõikus laias vahemikus 618-867 €/m². Aasta keskmine hinnatase oli 770 €/m², mis on napid 4% eelmise 2009. a. hinnatasemest 743 €/m² kõrgemal.

Pelgulinna hinnatase jääb alla Põhja-Tallinna keskmisele tehinguhindade tasemele, mis 2010. a. oli 828 €/m². Kui aga võrrelda 2010. a. IV kvartali tehinguhindu 2009. a. viimase kvartali hindadega, siis on nii Põhja-Tallinnas, kui Pelgulinnas, aga ka näiteks Pelgulinnale analoogse hoonestusega Kalamajas hinnad aastaga tõusnud 30%. Tallinnas keskmiselt tõusid tehinguhinnad aastaga „kõigest“ 13%.

Pelgulinna hinnataseme juures tuleb arvestada, et valdav enamus sealsest hoonestusest on sadakond aastat vana ja uusi elamuid prakitliselt ei ole. Seetõttu peegeldab tehingute hinnatase eelkõige olemasoleva vanema elamufondi tehinguid. Üksikute uute või renoveeritud korterelamute tehinguhinnad on toodud keskmisest märksa kõrgemal.

Pelgulinnas on pakkumisel mõningaid renoveeritud kortereid, kuid uusi maju napib.

Ainsana on täna turul äsja müüki tulnud Heina ja Nabra tänava nurgale kerkiv Heina 17 korterelamu. Kolmekorruseline 21 korteriga elamu on 2- ja 3-toaliste korteritega on suunatud kesklinna lähedust, kuid vaikset elurajooni eelistavale perekonnale.

Pakkumisel olevate korterite suurus on 46 kuni 100 m². Korterite pakkumishind kõigub vahemikus 1400 kuni 1800 €/m², mis on kesklinna lähedal asuvate uusarenduste keskmine hinnatase. Heina 17 korterelamu keskmine pakkumishind 1650 €/m² jääb alla Põhja-Tallinna uute korterite keskmisele pakkumishinnale, mis oli 2010. detsembris 1770 €/m².

Lähitulevikult võiks Pelgulinna korteriturult oodata jätkuvat aktiivsust. Tegemist on kesklinna lähistel asuva atraktiivse rohelise piirkonnaga, kus arenduspotentsiaal on tänaseks seni veel realiseerimata. Heina 17 korterelamu Pelgulinna asumis on märk, et see kesklinna kõrval olev piirkond võidab üha enam populaarsust kinnisvaraturul.

Heina 17 korterelamu Pelgulinnas