Pelgulinnas tehakse 60 korteritehingut kvartalis

Pelgulinn on asukohalt, hoonestuselt ja kinnisvaraturu seisukohast väga analoogne Kalamajale. Asukoht kesklinna kõrval, atraktiivne miljööväärtuslik keskkond ja kõrghaljastus on nende Tallinna asumite ühised jooned.

Pelgulinn on teatavas mõttes kinnisvaraturu avastamata oaas, kus asuvad samad väärtused, mille eest mujal linna piirkondades juba vägagi kõrgelt hinnatakse.

Põhja-Tallinna linnaosas tehti 2011. a. viimases kvartalis 301 korteritehingut. Neist tehingutest veerand langes Pelgulinna asumile. Pelgulinn on olnud ajast aega küllaltki aktiivse turuga piirkond, kus tehinguid tehakse üpris tarmukalt.

Vaadates viimase kahe aasta andmeid tehakse Pelgulinnas ühes kvartalis keskmiselt 60 korteritehingut. Kõrget tehingute arvu on näidanud 2012. a. esimene kvartal, kus juba märtsi keskpaiga seisuga on Pelgulinnas tehtud 99 korteritehingut. Eelnev võimaldab väita, et turg toimib korralikult.

Korterite tehinguhinnad on liikunud Pelgulinnas üsna ühesuunaliselt. Peale kinnisvarakriisi järel toimunud kõikset hinnalangust on alates 2009. a. teisest poolest hinnad jõudsalt tõususuunas astunud. Kõige kõrgemad 2012. a. I kvartali tehinguhinnad on küündinud Pelgulinnas suurusjärku 2000-2500 €/m².

Enamus uutest arendusprojektidest Pelgulinnas on eelmise sajandi esimesest poolest pärit eluhoonete renoveerimisprojektid. Märkimisväärse täiesti uue ja kaasaegse hoonena võib märkida Heina 17 korterelamut, kus ajastu märgina on olulist tähelepanu pööratud energiasäästule.

Heina 17 maja müügitempo on püsivalt paar korterit kuus. Korterite hinnatase on seal ligikaudu 1400 €/m², mis on piirkonna keskmine hinnatase.

Täna tuleb kinnisvaraarendajatel leppida tõdemusega, et kõrge ehitushinna tõttu ei ole võimalik uusi kortereid turule alla 1800 €/m² hinnataseme tuua. See jääb koduotsijatele kalliks ning seetõttu võib arvata, et ei Pelgulinna ega mujale piirkonda uusi kortermaju lähiajal liiga agaralt kerkima ei hakka.

Kokkuvõttena võib öelda, et Pelgulinna ja Kalamaja korterituru vahel võib tõmmata väga tugevaid paralleele. Miljööväärtulike elupiirkondade kasvav populaarsus lubab arvata, et Pelgulinna korteriturule võiks lähimate aastate perspektiivis tekkida tugev ostjaskonna huvi.

Pelgulinna korteritehingute käive ja tehingute arv