Pressiteade: Tallinnas müüdi 1,4 miljonit eurot maksnud elumaja

Suve- ja sügiskuudel aset leidnud kallihinnaliste elamispindade tehingutejada sai väärika järje, kui oktoobri esimesel nädalal vahetas omanikku vanalinnamaja aadressil Harju  3 / Vana-Posti 2, mille hinnaks kujunes 1,4 miljonit eurot.

„Antud tehing on kindlasti unikaalne, sest vanalinnas on kortermaju väga harva müügis,“ ütles Uus Maa Kinnisvarabüroo kesk- ja vanalinna elamispindade konsultant Margit Sild. “Harju 3/Vana-Posti 2 on korterelamu, mille 1. korrusel asuvad atraktiivsed, suurte vitriinakendega kaubanduspinnad. Hoone uus omanik Mitt&Perlebach on hea käekirjaga arendus- ja ehitusettevõte ning Uus Maa on teinud nendega koostööd seoses mitme kortermajaga. On rõõm tõdeda, et õige varsti algavad hoone renoveerimistööd ning üks kaunis vanalinnamaja saab taas uue hingamise. Majja tulevad enamasti väiksemad korterid, mida vanalinna kinnisvaraturul napib, kuivõrd nende vastu tunnevad suuremat huvi ka investeerimissooviga ostjad. Osadest korteritest avanevad ka kaunid vaated Niguliste kirikule ja Raekoja platsi suunas,“ lisas Sild.

„Tegemist on väga heas asukohas paikneva väärika majaga. Plaanime ehitise täielikult renoveerida ning taastada võimalikult palju esialgsest väljanägemisest ja funktsionaalsusest. Ülemistele korrustele planeerime väikesed korterid, tänava tasapinda äripinnad. Kaubanduspindade üürnikeks ootame väikeärisid ja butiike, mille tegevus toetaks ja täiendaks selle väärika hoone kuvandit. Loodame, et juba järgmise aasta suvel on vanalinnas juures üks kena ja linnapilti rikastav maja,“ kommenteeris hoone ostu arendaja esindaja Henri Laks.

Kinnistul asuv hoone ehitati 1911. aastal algselt kolmekorruselisena. Hoone arhitektiks oli Peterburis õppinud kunstnik-arhitekt Gans (Hans) Schmidt. Hoone I korrusel oli rida väikesi, suurte vitriinakendega äriruume (viis kauplust). Keldris asusid kahe kaupluse laoruumid ning pesuköök, tualettruum ja küttepuude panipaigad. Teisel korrusel asus tõenäoliselt majaomaniku korter, katusekorrusel üürikorterid.

Järgmine suurem ümberehitus toimus 1939. aastal, mil Alfons Krusapi projekti järgi ehitati hoonele uus juurdeehitus, mille fassaad lahendati analoogiliselt vanema majaosaga. Viimased suuremad muudatused hoone arhitektuuris toimusid 1945. aastal, sest Teise maailmasõja ajal sai hoone pommitamistest kannatada – hävisid katus, mansardkorrus, uksed ja aknad. Taastamistööde käigus ühendati Vana-Posti 2 ruumid naaberhoonega Vana-Posti 4. 1957. aastal kohandati hoone 1. korruse äriruumid kontoriteks ja aknad ehitati väiksemaks.

 

Allikas:  Uus Maa Kinnisvarabüroo