Raid & Ko: Kinnisvaraturul löövad laineid väikesed ja odavad korterid

Palju on räägitud Tallinna korterituru rekordilisest tehingute arvust ja kiirest hinnatõusust. Detailidesse süüvides näeme, et tehingute arvu kasvu ja hindade jõudsat kerkimist veavad peamiselt väikesed ja odavad korterid.

Tallinna linnas tehti 2013. aasta II kvartalis 1224 korteritehingut. Neist tehingutest 31% olid tehingud 1-toaliste korteritega (korteri pind kuni 41 m²), 29% tehingutest tehti 2-toaliste korteritega (41-55 m²), 22% 3-toaliste korteritega (55-70 m²). Suuremate korteritega tehti tehinguid 323 ehk tehingute koguarvust 18%.

Kõige enam kasvas väikeste korterite tehingute arv

Korterite turg on olnud viimase kahe aasta jooksul tormiline. Tehingute arvu kasvu oleme pidanud kirjutama kahekohalise arvuga. Tehingute arvu tõusuga on kaasa liikunud korterite hinnad.
Aastataguse ajaga võrreldes kasvas Tallinna korteritehingute arv 14%. Korteri suuruse alusel kasvas kõige enam väikeste ehk kuni 30 m² korterite tehingute arv. Neid tehinguid tuli aastaga juurde koguni 37%.
Siit võime järeldada, et madal intressimäär ja kasvav eluasemelaenude väljastamine on andnud kinnisvaraturule sisenemise võimaluse hinnatundlikele klientidele, kes otsivad väikest ja kogumaksumuse poolest odavat elamispinda.

Kõige enam kasvasid ühe- ja kahetoaliste korterite ruutmeetrihinnad

Tallinna korterite keskmine ruutmeetrihind kasvas 2013. aasta II kvartalis 1224 eurole. Aastane korterite hinnatõus oli 11%.
Kõige enam kasvas suurte (30-41 m²) ühetoaliste korterite keskmine hind, mis aastaga kerkis 18% ja jõudis tasemele 1175 €/m². Sellele ei jäänud palju alla kahetoaliste korterite keskmine hinnatõus. Tallinna kahetoaliste korterite keskmine hind kasvas aastaga 16% ehk tasemele 1234 €/m².
Siingi näitab väiksemate korterite kiirem ja suuremate korterite aeglasem hinnatõus seda, et äkilisem on nõudluse kasv olnud absoluuthinna poolest odavamate korterite sektoris.

Suurte korterite turg areneb rahulikumalt

Kiirest hinnatõusust ja tehingute arvu kasvust on eelkõige osa saanud Tallinna väiksemate ja odavamate korterite sektor. Seda kinnitab tõsiasi, et uute või suuremate ja kallimate korterite turul me analoogset müügibuumi ei näe.
Äkilised tehingute arvu kasvud ja hinnatõusud ei näita korterituru jätkusuutlikkust. Hetke soodsate tingimuste ehk eelkõige madala intressimäära toel kinnisvaraturule tulijate arv võib väga hõlpsalt kaduda.
Seetõttu ei tasu oodata, et tänane tehingute arvu kasv ja hinnatõus saavad liiga kaua samas tempos jätkuda. Hetkel ei paista, et korteriturg peaks pöörduma languse suunas, kuid mõningaid tagasilööke ülikiirete kasvude aeglustumise osas võib lähitulevikult oodata küll.

Allikas: Andree Raid, Raid & Ko OÜ