RAID & KO: Maaklerid hakkavad esindama kinnisvaraostjaid

Maakleriamet on nagu iga teine – seal leidub nii häid, kui halbu tegijaid. Oluline on see, et täna võime julgelt öelda, et turul on oluliselt rohkem hea kvaliteediga maakleriteenuse pakkujaid, kui näiteks kinnisvarabuumi tippaastatel.

Paranenud maakleriteenuste kvaliteet ja konkurents selles vallas on järjest kasvatanud nišši, kus tavapärase müügi asemel tuleb ostjale kinnisvaraobjekt leida.

Suur pakkumiste arv tähendab passiivset müüki

Enamasti rikub tõrvatilk meepoti. Kahjuks arvavad paljud maaklerid, et nende teenuse teeb heaks suur pakkumiste arv. Nii muutub kvaliteedi asemel tähtsaks kvantiteet. Inimvõimete piiril tegutsev maakler suudab aktiivselt tegeleda maksimaalselt 20-30 erineva kinnisvaraobjektiga – kui just ei ole tegemist arendusobjekti korterite või kruntidega. Suurem objektide arv tähendab passiivset müüki ehk müügitööd, mis piirdub kuulutuse portaalis hoidmisega.

Eksitav info tekitab tüli

Paljud kuulutused portaalides on eksitavad. Pakkumised on kas müüdud või broneeritud ja neid reaalselt ei pakuta. Mitmed kuulutused on portaali unustatud. Portaalides olemasolevad kuulutusedki võivad sisaldada valeinfot. Sageli ilustatakse müügiobjekti selle nimel, et inimene seda vaatama saada. Tulemuseks on pettunud klient, kes jõuetult teenusepakkujat ja maaklereid kirub.

Probleemid muudavad maakleriteenuse olemust

Takistused kinnisvaraostja teel muudavad maakleriteenuse olemust. Üha rohkem kinnisvaraostjaid heitub ebakvaliteetsete pakkumiste rägastikus, sest kinnisvara leidmine on muutunud ajamahukaks ja närvesöövaks.

Selle probleemi kõrvaldamiseks on üha rohkem kinnisvaraostjaid hakanud tellima maaklerilt sobilike pakkumiste leidmise teenust. Täna on juba iga kümnes Raid ja Ko maakleribüroo uksest sisse astuv klient just ostusooviga kinnisvarahuviline, kes soovib, et talle sobilik pakkumine leitaks.

Kvaliteetne ostuteenus on oma raha väärt

Kvaliteetse kinnisvara ostuteenuse raames aitab kinnisvaramaakler välja selgitada, millised on koduotsija olulised soovid. Kas kõige olulisem on ostja jaoks päikesepoolne terrass või hoopis ühistranspordi lähedus? Või on need mõlemad tegurid ilma milleta tehing jääb toimumata?

Samuti oskab kinnisvaramaakler objekte sõeludes küsida müüjatelt õigeid küsimusi: kas kaasomandi kasutamiseks on tehtud notariaalne kasutuskord, mis on kantud kinnistusraamatusse või toimub parkimiskohtade kasutamine kes-ees-see-mees põhimõttel? Hästi tehtud valik aitab säästa ajakulu ja jalavaeva.

Maakleriteenus liigub paremuse suunas

Kinnisvarakriis raputas maakleriteenusest eemale hulga üheööliblikaid, kes hõlptulu otsides maakleri ameti mainet mustasid. Kinnisvaraturg ei ole ebakvaliteetse teenuse pakkujate eest kaitstud nagu muudki majandussektorid. Küll võime julgelt öelda, et täna on maakleriturul märksa enam kvaliteetse teenuse pakkujaid, kui kunagi varem. See toob turule uusi tuuli, milleks on näiteks hästiunustatud kinnisvaraostjate esindamine.

 

Allikas: Raid & Ko OÜ