RAID & KO: Parimad kinnisvaratehingud sünnivad koostöös maakleriga

Kristiina Gerassimova, Raid & Ko Kinnisvara- ja Õigusbüroo kinnisvaramaakler

Meile iseomaselt armastame kõike ise teha. Ise leiba küpsetada, ise autot parandada, isegi arsti juurde pöördume siis kui enda mõistus otsas. Kiiresti arenevas inforohkes maailmas tuleb aga üha sagedamini ette, et tasub palgata spetsialist, sest isetehes võib lõppkokkuvõttes rohkem maksta.

 Kinnisvaramüük lihtne kui lapsemäng

Ega fotode tegemine ja kuulutuse lisamine portaali pole tõesti kes teab kui suur kunst. Hinnakalkuleerimise juures jäädakse tavaliselt juba veidi enam mõtlema. Targemad teavad, et portaalides pakutud hinnad erinevad reeglina tegelikest tehingu hindadest. Samas kui me teame kindlalt, et sõber müüs hinnaga X oma kinnisvara, siis tasub mõelda, kas minu kinnisvara on samaväärne, et küsida hinda X või peaks ma küsima X-1 või X+1 hinda. Võrrelda saab vaid võrreldavaid objekte. Tasub mõelda nii sellele, kes on potentsiaalne kleint kui sellele, kes on konkurent. Omal käel kinnisvara müües peab arvestama, et te võite massi ära kaduda, sest infohulk ja peale toodetavad reklaamid minimeerivad üksikuulutuse silmapaistvuse. Bürool on lihtsam silma paista – on olemas teadmised ja vahendid silma paistmiseks ning auditooriumi haaramiseks. Mitte vähem oluline pole pöörata tähelepanu ka juriidilistele detailidele. Kaasates tehingusse spetsialisti(d) juba eelnevalt, hoiate kokku aega ja raha.

 Atraktiivne Eesti

Eesti kinnisvaraturg, iseäranis Tallinn ja Harjumaa, on atraktiivseks rahapaigutuse kohaks ka välismaalastele. Siinkohal on aga kaalukauss müügitehingut silmas pidades kinnisvarabüroodel. Usaldusväärsed kinnisvarabürood pakuvad turvatunnet tehingu sooritamiseks. Viimast nii tehingu õigususe kui hinnaõigsuse kontekstis. Pealekauba on välismaalastel harjumus teha kinnisvaratehinguid läbi büroode. Siit tulenevalt on läbi kinnisvarabüroo müük efektiivsem, sest heal ja kontakte omaval kinnsivaramaakleril on ostusoovide nimekiri. Kliendibaasi olemasolu loob võimalusi kiireteks tehinguteks. Loomulikult määrab tehingu kiiruse nii asukoha, hinna kui kvaliteedi suhe.

Minu kodu on parim

Jah, kindlasti nii see ongi. Oma koduga ollakse emotsionaalselt seotud ning kindlasti tuntakse oma kodu häid külgi paremini kui kes iganes kinnisvaramaakler. Samas kinnisasja müümisel on liigne emotsionaalne seotus reeglina takistuseks. Psühholoogiliselt võib tehing viltu vedama hakata kas või juhusest, kus potentsiaalne ostja teeb märkuse teie maitse või eelistuste kohta. Parim, mida saate teha edukaks müügiks on selgitada kõiki nüansse põhjalikult kinnisvaramaaklerile ning tema töö on sealt välja noppida just see osa, mis „müüb“. Eduka müügi taga on omaniku ja kinnisvaramaakleri koostöö.

Kassi-hiire mäng

Müügipsühholoogiline mäng jätkub hinna läbirääkimiste juures. Müüjat ja ostjat võib ilmestada kassi ja hiire võrdlusega. Kes keda üle kavaldab, kes kellega rohkem mängib ning kes keda lõpuks kinni nabib. Viimast tähenduses, kellel on tehingut rohkem vaja. Kinnisvaramaakler on sõnaotses mõttes vahendaja. Vahendaja rollis on käes ka trumbid, ta teab kui kaugele üks või teine pool võib pakkumisega minna ning saab suunata tehingut soodsas suunas.

Kokkuvõtvalt tuleb tõdeda, et parimad tulemused sünnivad koostöös. Iga kinnisasja omanik, kes müüb kinnisasja läbi büroo on töö tellija, kel on õigus valida endale sobivaim partner tehinguks. Selleks, et vältida arusaamatusi, soovitan sõlmida lepingu, mis on koostatud müügitehingu huve silmas pidades. Juhin tähelepanu, et leping on elav dokument, mitte kirjaalus. Seega olge julged omi soove avaldama, valima tehinguteks sobivat partnerit, pidama läbirääkimisi, sõlmima lepinguid ja tegema edukaid tehinguid. Tarku valikuid.

Allikas: Raid & Ko