RAID & KO: Soovitused pangalaenuga koormatud kinnisvara müümisel

Mida teha, kui tahetakse müüa pangalaenuga koormatud vara?

 

Enamik kinnisasja ostjaid kasutavad ostu finantseerimiseks panga abi ning laenu tagasimaksete tagamiseks seatakse ostetavale varale hüpoteek. Laenulepinguid sõlmitakse väga pikaks ajaks.

 

Täna on võimalik laenulepingut sõlmida kuni 40 aastaks. On loomulik, et sellise pika aja jooksul võib inimese elus tulla ette palju muudatusi. Muutunud olukord toob sageli kaasa vajaduse ostetud kinnisasja müümiseks ja laenu ennetähtaegseks tagastamiseks. Või on laenuvõtja majanduslik olukord, näiteks pärandi saamisega, oluliselt paranenud ja laenuvõtjal tekib soov laenujääk kas täielikult või osaliselt pangale tagasi maksta.

 

Kui paljud aga teavad, et laenu täieliku või osalise ennetähtaegse tagasimaksmise soovist tuleb pangale ette teatada vähemalt kolm kuud. Kindlasti räägiti sellest laenulepingu sõlmimisel, kuid aastate möödudes on see ununenud ja lepinguid ning nende juurde kuuluvaid tüüptingimusi inimesed sageli ei loe.

 

Olgem ausad, nii lepingud kui tüüptingimused on koostatud keerulises juriidilises keeles ja nendest arusaamine on tavainimese jaoks ka paras pähkel.

 

Vaatamata sellele, kehtib etteteatamistähtaeg kõigile laenuvõtjatele, sõltumata laenu andnud krediidiasutusest. Selline nõue ei tulene mitte pankade vahelisest kokkuleppest vaid võlaõigusseadusest.

 

Kui laenusaaja ei teata pangale laenu tagasi maksmise soovist, peab ta maksma pangale ennetähtaegse tagastamise tasu ehk sisuliselt trahvi. Tagastamise tasu suurus on võrdne tagastatavalt laenusummalt või selle osalt tagastamise päeval kehtiva laenulepingujärgse intressimäära alusel arvutatud kolme kuu intressimaksete summaga.

 

Siit tulenevalt, on väga oluline laenuga koormatud kinnisasja müüki panemisel, sellest koheselt teavitada panka. Selleks piisab enda laenuhaldurile e-kirja saatmisest. Laenuhalduri kontakti leiab iga laenusaaja internetipanga lehelt. Kolme kuulist tähtaega hakatakse arvestama päevast, mil teade on jõudnud panka.

 

Kui kinnisasja ei õnnestu kolme kuu jooksul müüa, ei juhtu sellest midagi. Kui laenusaaja ei tagasta laenusummat või selle osa, loetakse, et ta on ennetähtaegse tagastamise soovist loobunud. Kui müük jätkub, tuleb lihtsalt teha pangale uus teavitus ja nii kuni vara müümiseni.

 

Kui vara müügil on abiks kinnisvaramaakler, peaks ta eelpool nimetatud ohust müüjat hoiatama. Maakler peaks iga kinnisasja müüki võtmisel kontrollima kinnistusraamatu seisu. Kui kinnistusraamatus on kanne kinnisasja hüpoteegiga koormamise kohta, võib eeldada, et müüja ei ole kogu laenu pangale tagasi maksnud. Kuigi hüpoteek iseenesest ei eelda tagatava nõude olemasolu, on enamikel juhtudel nõue olemas ja sellise vara müügi korral, tuleb laenujääk pangale ennetähtaegselt tagastada.

 

Allikas: Raid & Ko Kinnisvara