RAID & KO: Täna on parim aeg laenuga kinnisvara soetada

Tänane kinnisvaraturu seis – eelkõige intressimäärade ja kinnisvarahindade tase soosib kodu soetamist laenu abil. Aeg muudab ostu edasilükkamisel selle ostja jaoks kallimaks.

Paljude koduostjate jaoks on kodu ostmisel finantsiliselt kõige raskem aeg aasta-paar kodu tehingu tegemise järel. Igakuine laenumakse on pere-eelarvesse toonud uue ja suure kuluartikli, millega on vaja harjuda.

Suur osa laenuvõtjaid loodab, et aja jooksul nende sissetulek vaikselt kasvab. Suurenev palk aitab püsiva laenukohustuse suuruse juures maksetega järjest hõlpsamalt toime tulla ilma, et laen liialt koormavaks muutuks.

Tänaselt kinnisvaraturult oodatakse valdavalt hindade tõusu. Uut buumi ja kümnete protsentide kõrgust hinnakasvu ei oota ega looda keegi. Kui pealinna korterite hinnad kasvavad aastaga 5-10 protsenti, siis on see igati mõistlik tulemus.

Eluasemelaenude intressimääradele oodatakse seevastu aasta-paari jooksul püsimist tänastel enneolematult madalatel tasemetel. Augustikuine eluasemelaenude keskmine intressimäär oli Eesti panga andmetel 2,66%. Nii madalad ei olnud eluasemelaenude intressimäärad isegi mitte laenu- ja kinnisvarabuumi tipphetkedel 2005.-2007. aastal.

Kindlasti kasvavad ja langevad eluasemelaenude intressimäärad euribori tõusude ja kukkumiste abil 20-30-aastase laenuperioodi jooksul mitu korda. Igal juhul on tänane stardipositsioon laenuturu vaatevinklist vägagi soodne.

Vaikselt, kuid kindlalt tõusvad kinnisvarahinnad ning soodne intressimäär loovad olukorra, mis on koduostjatele hea aeg turule sisenemiseks. Iga edasilükatud kuu või kvartal lühendab perioodi, mil laenuvõtja saab nautida tänast madalat intressimäära. Võimalik, et tuleb leppida ka mõnevõrra kallima ostuhinnaga, kui kuu-kvartal varem.

Samuti aitab aasta-paari jooksul madalana püsiv intressimäär laenuvõtjal üle saada laenuperioodi kõige raskemast ajast ehk selle algusest. Edasilükatud kinnisvaratehing tähendab juba kõrgemaid hindu ja lühemat ülisoodsa intressimäära perioodi.

Siiski ei maksa panka tormata ja ohejldamatult laenu võtma hakata. Madal intressimäär tähendab seda, et ühel heal päeval toimub murdepunkt, kust intressimäär hakkab taas kasvama. Tänane laenuvõtja peab silma peal hoidma, et ta kindlasti ka kõrgema intressimäära puhul laenumaksetega hätta ei jääks.

Tänase elamispindade turu olulised näitajad ehk kinnisvarahinnad ja laenutingimused pigem soosivad kinnisvara soetamist. Edasilükatud ostuotsus vähendab laenuvõtja võimalust saada osa erakordselt madalatest intressimääradest. Siiski peavad laenuvõtjad olema ettevaatlikud, et mitte lasta end soodsatest laenutingimustest pimestada. Üle jõu võetud laen tekitab varem või hiljem laenuvõtjale hulga probleeme.

 

Allikas: Andree Raid, Raid & Ko OÜ