Rikkaks üüriäris: Kas üürniku leidmiseks tasub kasutada maaklerit

Korter üürile - närvesööv hobi või rikkuse allikasKäsiraamatu “Korter üürile – närvesööv hobi või rikkuse allikas?” autor ja Kinnisvarakool OÜ üürikoolituse lektor Tõnu Toompark annab nõu üüriäri teemadel.

Eluruumi üürniku leidmiseks maakleriteenuse kasutamise mõistlikkus sõltub eeskätt turukonjunktuurist. Kui üüriturul on suur nõudlus ja üürikortereid rabatakse kui sooje saiu, ei ole suurt mõtet kinnisvaramaaklerit palgata.

Pigem tasub üürileandjal esmalt ise katsetada, kas portaali pandud ja lisaks sotsiaalmeediasse paistatud kuulutus üürniku kätte aitab tuua. Seejuures peab üürileandja olema kindel, et tal on piisavalt hea üürileping, mis teda tulevikus võimalike probleemide tekkel kaitseb.

Iseseisvalt üürniku leidmise eelis on üürniku jaoks madalam kulu. See  võimaldab üürnikult tavapärase ühe kuu üürisumma ulatuses oleva tagatisraha asemel nõuda tagatisraha kahe kuu üürisumma ulatuses. Suurem tagatisraha on võimalike riskide maandamiseks sageli isegi heast lepingust parem tagatis.

Loiu üürituru puhul või olukorras, kus üüripakkumine ületab nõudlust tasub üürileandjal maakleritele suuremat tähelepanu pöörata. Maakleri teenust kasutades on mõttekas kokku leppida, kes ja kus üürikorterit kuulutab, sest dubleerivad kuulutused üksteisele suurt lisaväärtust ei anna. Pigem tekitavad sama korteri erinevad üürikuulutused üürnikes segadust ja arusaamatus, mis võib potentiaalsed kliendid eemale peletada.

Kui aga üürileandjal ei ole aega või tahtmist ise üürniku otsimisega tegeleda, võib ta selle töö täielikult maakleritele delegeerida. Seda kuni selleni, et anda maaklerile üürikorteri võti ja lasta viimasel n-ö täisteenust osutada. Selline käitumine eeldab muidugi üürileandja täielikku usaldust maakleri vastu.

Investor peab arvestama, et maakleriteenus on ka mugavusteenus. Maakler võtab omanikult mure ja vaeva, mis eluruumi väljaüürimisega seondub. Teenuse eest tuleb aga maaklerile tasuda.

Loe rohkem praktilisi nõuandeid, kuidas eluruumide üüriäris edukas olla käsiraamatust “Korter üürile – närvesööv hobi või rikkuse allikas?“, mille autorid on kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ja jurist Evi Hindpere või tule Kinnisvarakool OÜ üürikoolitusele.