Saaremaa järgmiseks turismimagnetiks pürgiv seikluskeskus käivitas ühisrahastuskampaania

WOW keskus
WOW keskus

Kuressaares on valmimas Wow keskus, kuhu seab end kaubanduspindade kõrval sisse ka Põhjamaades ainulaadne kogupere seikluskeskus. Tegijate sõnul on tegu kümne aasta suurima turismiprojektiga Saaremaal, mille eesmärgiks on meelitada saarele rohkem pereturiste pakkudes neile alternatiivset ajaviidet ka kehva ilmaga ja aastaringselt.

„Saaremaa on tuntud nii Eestis kui ka lähiümbruses spaa- ja suveturismi sihtkohana, mistõttu on turism siin äärmiselt hooajaline ning napib näiteks pereturismi võimalusi. Ajaloo- ja kultuuriobjektid ning loodus ja loomafarmid on atraktiivsed vaid suveperioodil ning külmemal ajal on siin spaade külastamise kõrval peredele vähe alternatiive pakkuda,“ ütles Wow keskuse juht Karolina Liblik. Just seetõttu saigi uue keskuse loomisel eesmärgiks kaubanduse, teenuste kombineerimine atraktsioonide ja ekspositsiooniga, mis pakuks harivat ja põnevat ajaviidet tervele perele.

„Wow eesmärgiks on tekitada lastes huvi ümbritseva maailma vastu ning meelelahutuslike atraktsioonidega pakkuda teadmisi pinnavormidest, ajaloost, taevakehadest ja füüsikast. Kaasahaaravad mängud ja atraktsioonid hakkavad pakkuma arendavat ja põnevat ajaviidet tervele perele,“ selgitas Liblik. Muuhulgas on keskusesse planeeritud multisensoorne 4D efektidega planetaarium, rännakud virtuaalreaalsuses, läbi kahe korruse ehitatud ronimisvõrgustik, Põhjamaade ja Baltikumi esimene selfie-droom ning vee peal kõndimist jäljendav võrkpõrand. „Loomulikult hakkab ekspositsioon ka vahetuma, et oleks vaheldust nii kohalikul kui ka külalistel,“ lisas Liblik.

Wow ronimisala
Wow ronimisala

Pool Wow keskusest moodustab kaubanduskeskus, mis avatakse mai alguses ning 1440 ruutmeetrisest rendipinnast on tänaseks 96 protsenti juba lepingutega kaetud. Kogu ülejäänud keskuse pind täitubki pereatraktsioonikeskusega, mis valmib 2020. aasta jooksul etapikaupa. „Esimese täisaasta jooksul prognoosime perekeskuse külastajate arvuks umbes 70 tuhat inimest. Meie prognoosi kasuks räägib muuhulgas ka välisturistide arv Saaremaal, mis möödunud aastal kasvas 11 protsenti. Eks Wow keskuse eesmärk on seda kasvu toetada,“ ütles Liblik.

Wow keskuse ligikaudu 6 miljoni eurosest maksumusest ligi 60 protsenti katab omainvesteering ning lisaks toetab projekti EAS 30 protsendi ulatuses. Hoone ehitatakse kaasaegselt energiatõhus ja keskkonnasõbralik – näiteks taaskasutatakse toidupoe külmseadmetest tekkivat soojust ülejäänud maja kütmiseks ning keskuse katusele tuleb päikesepark, mis varustab keskust elektriga. „Nüüd, mil hoone on peaaegu valmis, soovime oma ekspositsiooniala laiendada ning teha see veelgi võimsamaks – sellest saab ju tulevase keskuse süda. Selleks käivitasime ühisrahastuskampaania Fundwise’i platvormil,“ ütles Liblik. Wow keskuse eesmärgiks on kampaaniaga kaasata investoritelt kuni 760 000 eurot.