SEB soovitab kodulaenuvõtjatele suuremat puhverraha

Kui varem soovitas SEB, et kodulaenu võtjal oleks varuks kahe kuu säästud, siis nüüd peab pank õigeks taotleja arvel kuue kuu suurust puhverraha.

“Kui varem peeti kahe kuu sääste piisavaks, selgus kriisi ajal, et likviidsetes varades oleks olnud vajalik vähemalt kuue kuu kulutuste puhver,” rääkis SEB juhatuse liige ning jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Koit lisas aga, et vaatamata sellele, on praegu üsnagi hea aeg kinnisvara muretsemiseks. Nii on pankade intressitase kriisiaastatel kasvanud riskimarginaalidest hoolimata rekordmadal ja ka pangad on viimastel kuudel langetanud marginaale, mis on märk taastunud kindlustundest.

“Võimalused uue eluaseme soetamiseks on avaramad ka tänu soodsatele kinnisvarahindadele. Keskmine korteri ruutmeetri hind on võrdsustunud keskmise brutopalgaga, mis näitab inimeste suuremat ostuvõimet. Näiteks 2007. aasta alguses oli sama Tallinna kesklinna korteri keskmine ruutmeetri hind 2,8 ning kogu Tallinna piires 2 korda kõrgem keskmisest brutopalgast,” rääkis ta

Allikas:   Sander Silm/Õhtuleht