Statistika: pooled Tartu uuselamud kerkivad Kvissentali

Eelmise ja käesoleva aasta Tartus ning lähiümbruses müüdud kinnistute  statistikat uurides selgub, et linna kõige populaarsemaks piirkonnaks on  konkurentsitult Kvissentali, mille osakaal Tartus müüdud kinnistutest küündib 49 protsendini. Kui vaadelda lähestikku paiknevaid Vahi alevikku ning Kvissentali, siis võib väita, et tugevalt üle veerandi Tartu ja kogu lähiümbruse asulate kruntidest müüakse just selles piirkonnas. Tartu kasvamine põhjasuunas esitab väljakutse Tartu linna ja Tartu valla juhtidele, kes peaksid aegsasti üheskoos mõtlema antud piirkonna kiire arenemisega seonduvatele teemadele.

„Kvissentali on viimastel aastatel kolinud ja kolimas järjest rohkem inimesi. Kui tihti on näha, et linnaäärsete või linnaväliste elamurajoone infrastruktuur on puudulik, siis Kvissentalis on need
põhimured likvideeritud: teed asfalteeritud, tänavavalgustus piisav, olemas kergliiklusteed ja toimib hea bussiliiklus,“ selgitab Domus kinnisvara maakler Kaarel Kiidron, miks valib üha enam inimesi oma koduks just Kvissentali linnaosa.

Kvissentali elamupiirkonna arendaja Fausto esindaja Kenneth Karpov leiab, et kõige tugevamaks müügiargumendiks on asukoht. „Kvissentalis oleme püüdnud pakkuda võimalikult looduslähedast ja terviklikku elukeskkonda, mis jääb tegelikult vaid 20-minutilise jalutuskäigu kaugusele Tartu südalinnast. Äsja valmis ka Kvissentali elurajooni kesklinnaga ühendav kergliiklustee, mida mööda on väga mugav südalinna jalutada või sörkida,“ räägib Karpov. Ta toob välja, et kui arvestada, et Kvissentali kruntide hinna sees on terviklik elupiirkond koos kõikide liitumistega ning kinnistud täidetakse ostjate jaoks arendaja poolt vajaliku kõrguseni, on Kvissentali kinnistute hinnad ühed soodsamad Tartu ja lähiümbruse pakkumises olevate kruntidega.

Et Kvissental oleks tervikliku ilmega, on kehtestatud ühtsed hoonestusreeglid. Teisalt on võimalik elanikel planeerida kruntidele just neile sobiva suuruse ja kujuga eramuid. „Üldiselt on kaasaegsete elamupiirkondade trendiks terviklik lähenemine, et ostja saaks krundi ostmisel tellida ehitustööd loetud nädalate jooksul. Kvissentalis oleme lisaks tavapärastele arendustöödele (teed, haljastus, tänavavalgustus, tehnosüsteemid) rajanud ka kogu piirkonda katva videovalve, istutanud kõrghaljastuse, paigaldame pingid, teadetetahvlid, mänguplatsid, lemmikloomade jalutusväljakud,“ loetleb Karpov.

Emajõe lähedus on oluliseks plussiks

Lisaks praktilisele poolele kerkib Kvissental esile tänu oma looduskaunile asukohale Emajõe kaldal. „Ühelt poolt on piirkond linna liiklustulvast kaitstud, aga teisalt kesklinnale nii lähedal. Tartus pole ühtegi sellist elamurajooni, mis oleks sedavõrd kompleksselt lahendatud,“ lausub maakler Kaarel Kiidron.

Kvissentali elamute arendaja Villaare esindaja Reiko Kallioni sõnul on Tartus väga populaarseks kujunenud just ridaelamud. „Ridaelamud sobivad ideaalselt neile, kes ei taha enam korteris elada, kuid maja ostmine on liiga kallis või otsitakse nii-öelda mugavustega korterit-maja“. Piltlikult saab Kvissentali ridaelamuboksi umbes 50% odavamalt kui samas piirkonnas maja. Teisalt on mõlemal oma terrass ja muruplats,“ toob ta välja.

Siiamaani on Kvissentali oma koduks valinud peamiselt noored perekonnad ja aktiivset eluviisi hindavad inimesed. Üha enam liigub rajoon ka eakamaid, kes ei soovi pensionipõlve korteris veeta. „Enamik huvilisi on hakanud aru saama selle piirkonna tulevasest potentsiaalist. Piirkond areneb üha enam ning kinnisvara väärtus suureneb,“ arutleb Kallion.