Tallinna vanalinnas sai valmis unikaalne Pagari 1 kortermaja

Eile, 9. juulil avati tänuüritusega koostööpartneritele ametlikult Tallinna vanalinnas asuv ajalooline ning esinduslik Pagari 1 elumaja 40 luksusliku korteriga.

Pagari 1 projekti omanik ja arendaja on Singapuri päritolu Tolaram Grupp, mis tegutseb Eestis alates 1995. aastast kinnisvarasektoris ja paberi- ning tekstiilitööstuses.

“Tänase seisuga on Pagari 1 maja rekonstrueerimistööd lõppenud ning ligi sada aastat vana maja on valmis täitma oma esialgset otstarvet ehk saama elumajaks inimestele, keda köidab suurepärane vanalinn,” ütles Pagari 1 projekti nõustaja Hindrek Leppsalu.

Esimesed elanikud kolisid renoveeritud korteritesse juba 2013. aasta esimeses pooles ning hetkeseisuga on müüdud 70 protsenti korteritest. Rekonstrueerimise arhitektuurilised lahendused töötas välja ARS Projekt.

Koos ostuhinnaga 14 miljonit eurot maksvat arendusprojekti finantseerivad SEB Pank ja Nordea Pank ning rekonstrueerimise peatöövõtja on Oma Ehitaja.

Pagari 1 hoone ajalugu ulatub aastasse 1911, mil Briti kodanik William Tulip ostis Tallinnas kolm kinnistut, mis asusid Pagari, Pika ja Laia tänava vahele jäävas kvartalis. Juba 1912. aastal valmis seal arhitekt Hans Schmidti projekti järgi ehitatud imposantne äri- ja eluhoone. Oma mõõtmete ning arhitektuurilise lahenduse poolest meenutab viiekordne elumaja silmapaistvaid ehitisi Kesk- ja Lääne-Euroopas.

Alates 1920. aastast kasutasid hoonet Eesti Vabariigi ametiasutused ning hiljem Nõukogude julgeolekuorganid. 1990ndate algusest oli hoone Eesti Vabariigi Siseministeeriumi valduses, kuni riik müüs hoone 2010. aastal.

Allikas: Tolaram Grupp