Tallinna vangla alternatiivseks asukohaks kaalutakse Rae vallas asuvat Soodevahe kinnistut

Võimalikuks sobivaimaks alternatiivseks asukohaks kavandatavale Tallinna uuele vanglale on valitud lisaks olemasolevale kinnistule Maardus Rosamil OÜ poolt pakutud Rae vallas asuv Soodevahe kinnistu.

Riigi Kinnisvara AS alustab lähiajal osaühinguga Rosamil OÜ läbirääkimisi kinnistule ning selle lähialale detailplaneeringu koostamiseks. Planeeringu eesmärk on täpsustada ehitusõigusi, logistilisi võimalusi ja teisi vajalikke tingimusi nimetatud maaüksusele uue kaasaegse vanglakompleksi ehitamiseks.

Riigi Kinnisvara AS arendusosakonna juhataja Andrus Väärtnõu sõnul ei ole vanade vanglahoonete renoveerimine alternatiivina otstarbeks. „Murru, Tallinna ja Harku vanglad on amortiseerunud ning neisse investeerimine on sisuliselt sama kulukas kui uue vangla rajamine,“ lisas ta.

RKAS kuulutas välja otsingu alternatiivsete kruntide leidmiseks käesoleva aasta 26. aprillil. Laekunud 23 pakkumise sobivust hinnati lähtuvalt  päringu kriteeriumitest,  krundi hinnast, krundi asukohast, krundi arenduse lisakuludest, arendusega seotud riskidest, vangla tööspetsiifikast, ühistranspordi võimalustest ja sellega ligipääsetavusest ning transpordikuludest riigile, vanglateenistujatele, külastajatele, vanglast väljaspool töötavatele kinnipeetavatele.

Jätkuvalt  on uue vangla rajamise esimene eelistus Maardus asuvatele kinnistutele Vana-Narva mnt. piirkonnas. Selleks on Maardu Linnavalitsus väljastanud RKASile  ehitusloa, mille AS Vopak E.O.S. on  vaidlustanud kohtus. Selle asemel mõne alternatiivi kasutamine tuleb kõne alla üksnes juhul, kui riigile seni planeeritud asukohas tehtud ja uues asukohas tehtavad lisakulutused õiglaselt kompenseeritakse.

Allikas: Riigi Kinnisvara AS